Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

VELIKI PROBLEM

U Hrvatskoj nedostaje 90 pedijatara, najgore stanje je u ove tri županije

Autor: Hina

12.03.2023. 08:46
U Hrvatskoj nedostaje 90 pedijatara, najgore stanje je u ove tri županije

Foto: Sergej DrechslerU Hrvatskoj, prema podacima HLK, nedostaje 90 pedijatara, a najkritičnije je u Koprivničko-križevačkoj, Krapinsko-zagorskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji, koje unatoč stalno otvorenim natječajima i pogodnostima koje nude ne uspijevaju privući nove pedijatre.


Najizraženiji manjak pedijatara je u Sisačko-moslavačkoj gdje desetak pedijatara u županijskom Domu zdravlja već dugo ne mogu zadovoljiti potrebe malih pacijenata.


Na raspisane natječaje se nitko ne javlja 


Ravnateljica Sanja Habek ističe da se na otvorene natječaje za pedijatre u Sisku, Hrvatskoj Kostajnici, Popovači, Novskoj i Kutini godinama nitko ne javlja, unatoč dobrim uvjetima rada.
Situacija zadovoljavajuća jedino u Petrinji, gdje trenutačno rade dva ugovorena pedijatra, a kako bi donekle pokrili nedostatak pedijatara, sve češće  angažiraju umirovljene liječnike i liječnike opće prakse.


U Općoj bolnici “Dr. Ivo Pedišić” u Sisku rade tek četiri pedijatara, a broj pacijenata odavno je premašio tisuću na godinu. Ravnatelj te bolnice Tomislav Dujmenović kaže kako je pedijatre nemoguće pronaći, a specijalizanti pedijatrije, ako se i pojave, nakon obavezne prakse, ubrzo odlaze.


Koprivnica nudi novčani bonus i stan


Nitko se ne javlja ni na natječaj za zapošljavanje ni u Koprivnici, koja uz redovnu plaću godišnje nudi bonus od 13.280 eura i rješavanje stambenog pitanja. Na otvoreni natječaj za zapošljavanje, unatoč donesenoj mjeri Grada Koprivnice, nitko se još nije javio pa je situacija oko popunjavanja praznih mjesta i dalje neizvjesna.


U Koprivničko-križevačkoj županiji predviđeno je osam pedijatrijskih timova, a ugovoreno je njih šest, pa po jedan tim nedostaje u Koprivnici i Đurđevcu.


Koprivnica trenutno ima tri tima, jedan je pri Domu zdravlja, koji trenutno nema stalnog pedijatra unatoč raspisanom natječaju, dok su ostala dva ugovora s ordinacijama u privatnoj praksi.


Problem popunjavanja mreže je višegodišnji i teško ga je riješiti, a svaka ordinacija trenutno brine o 900 djece, kazala je Hini Mirjana Hanžeković, ravnateljica Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije.


Na preglede djeca idu i u drugu županiju 


Nedostatak pedijatara rješavaju kroz ugovore o poslovnoj suradnji a u pomoć priskaču liječnik iz čakovečkog Doma zdravlja i pedijatrica u mirovini iz istog grada. U Križevcima, ističe, već dvije godine nedostaje stalni pedijatar pa su sklopili ugovor s vanjskim suradnikom.


“U Đurđevcu je situacija još teža. Tamo je na pola radnog vremena radio pedijatar u mirovini koji nam je prije neki mjesec otkazao ugovor o suradnji. Od tada ne možemo doći ni do vanjskog suradnika pa pacijenti s đurđevačkog područja moraju na pregled u Pitomaču, odnosno u susjednu županiju”, ističe Hanžeković.


Kaže kako cjelokupnu situaciju oko nedostatka pedijatara otežava i to što je prosječna dob primarnog pedijatra 55 godina, a čak 40 posto ih je starije od 60 godina. Tvrdi da će se za takvu, nezavidnu situaciju teško pronaći rješenje jer se liječnici ne odlučuju na specijalizaciju iz pedijatrije, pogotovo ne u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.


Manji gradovi bez pedijatara


“Teško je očekivati da će se situacija popraviti, ne samo u našoj županiji, već na razini cijele Hrvatske”, smatra Hanžeković.


Prema Mreži javne zdravstvene službe Krapinsko-zagorska županija trebala bi imati također osam pedijatrijskih timova, dva u Krapini te po jednog pedijatra u gradovima Pregradi, Donjoj Stubici, Zaboku, Zlataru, Oroslavju i općini Bedekovčina.


Prema podacima iz županije mreža nije popunjena u Oroslavju, Pregradi i Zlataru, dok je rad u ordinacijama u Donjoj Stubici i Bedekovčini organiziran kroz timove bez nositelja, što znači da nema stalno zaposlenih pedijatra. Od tih pet ordinacija, četiri su u sastavu županijskog Doma zdravlja a jedna u privatnoj praksi.


“Konstantno se, na mjesečnoj razini raspisuju natječaji, međutim nitko se ne javlja, obzirom da na tržištu rada nedostaje pedijatara”, kazali su Hini u toj toj županiji.


Četiri specijalizacije iz pedijatrije u Krapinsko-zagorskoj županiji 


Ipak, pri Domu zdravlja trenutno su u tijeku četiri specijalizacije iz pedijatrije, a tri liječnika bi trebala završiti specijalizaciju ove godine. Jedna specijalizacija završila je prošle godine te je liječnica ostala raditi u Domu zdravlja, pa bi se situacija uskoro trebala popraviti.


U županiji kažu i da pripremaju niz mjera kako bi privukli liječnike u primarnu zdravstvenu zaštitu, kojima su spremni osigurati dodatke na plaću, putne troškove, subvencionirati stanovanje i kamate na stambene kredite.


“Mjere planiramo s ciljem ublažavanja problema oko nedostatka liječnika, koji nije prisutan samo na području Krapinsko-zagorske županije, već i na razini cijele Hrvatske”, poručili su iz te županije.