Srijeda, 7. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

"Zelena strana ulice"

U hrvatskim gradovima očekuju se veliki projekti ozelenjivanja

Autor: Hina

02.04.2023. 08:25
U hrvatskim gradovima očekuju se veliki projekti ozelenjivanja


U hrvatskim gradovima očekuje se realizacija velikih projekata ozelenjivanja – posadit će se oko 33.000 stabala, napraviti urbani vrtovi, ozeleniti nadstrešnice na stajalištima javnog prijevoza, izgraditi javne slavine s vodom.


Vidljivo je to iz projekata gradova i općina koji su im odobreni na prvom javnom pozivu koji je objavio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.


Riječ je 46 projekata ozelenjivanja vrijednosti od preko 15 milijuna eura, za koje je, uz slogan “Zelena strana ulice”, Fond osigurao 11 milijuna eura bespovratnih sredstava.
Hini su u Fondu rekli da interesa za takve projekte itekako ima. Zato u ovoj godini najavljuju i povećanje ukupnog budžeta, a novi javni poziv trebao bi biti objavljen do ljeta.


“Cilj je ulagati u urbanu, zelenu infrastrukturu koja će pomoći u ublažavanju i prilagodbi sve izraženijim klimatskim promjenama, ali i građanima omogućiti kvalitetniji život u takvim uvjetima”, istaknuo je direktor Fonda Luka Balen.


Predviđeno je to i “Zelenim planom” EU-a, odnosno Strategijom za bioraznolikost, koja do 2030. predviđa sadnju najmanje tri milijarde dodatnih stabala diljem EU-a. Hrvatska se obvezala posaditi oko milijun dodatnih stabala godišnje.


Većina odobrenih projekata odnose se na ozelenjivanje gradskih i prigradskih područja kojima je planirana sadnja oko 33.000 sadnica drveća.


Tako će se u Starim Jankovcima posaditi 3000 stabala, u Vukovaru 2510, u Babinoj Gredi 2200 stabala, u Trpinji 1600. Oko tisuću stabala posadit će se u Zadru, Labinu, Virovitici, Čakovcu, a 900 u Splitu.