ponedjeljak, 20. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

zaštita od poplava

U Gorskom kotaru izmjeren rekordni vodostaj Kupe, proglašene izvanredne mjere

Autor: Hina

31.10.2023. 14:46
U Gorskom kotaru izmjeren rekordni vodostaj Kupe, proglašene izvanredne mjere

Foto: Marinko Krmpotić/NLZbog obilnih padalina sinoć i tijekom jutra, kod naselja Hrvatsko u Gorskom kotaru zabilježen je rekordni vodostaj te su proglašene su izvanredne mjere zaštite od poplava na tom području, doznaje se u utorak iz Primorsko-goranske županije. Prema informacijama koje je dobio župan Zlatko Komadina u kontaktu s dežurnim službama na terenu u Gorskom kotaru, za sada su u tijeku redovne intervencije s ciljem sprječavanja većih šteta, naveli su iz Županije.


Direktor Vodnogospodarskog odjela Rijeka u Hrvatskim vodama Gordan Gašparovića rekao je Hini da je na vodomjernoj postaji Kupe kod Hrvatskog izmjeren rekordni vodostaj od 445 cm.


Voda za sada nije doprla do kuća, dio cesta uz Kupu je zatvoren, a kiša je stala pa se očekuje i snižavanje vodostaja, dodao je.
Od glavnog županijskog vatrogasnog zapovjednika Mladena Šćulca doznaje se da su zbog obilne kiše i juga na riječkom području vatrogasci imali nekoliko intervencija, zbog slomljenih grana, oborinskih voda i izbačenih šahti i drugih poteškoća, ali većih šteta za sada nije bilo.


Dio riječke središnje tržnice je, već uobičajeno, zbog plime i obilne kiše, i dalje poplavljen. DHMZ je za utorak izdao narančasto upozorenje zbog opasnog vremena na Kvarneru, veće količine kiše u kratkom vremenskom razdoblju te mogućih urbanih i bujičnih poplava.


Prema prognozi za Sjeverni Jadran prijepodne će biti pretežno oblačno, kišovito i vjetrovito. Lokalno izraženija kiša te pljuskovi i grmljavina. Poslijepodne postupno razvedravanje. Jak i olujan južni vjetar okretat će na jugozapadnjak i zapadnjak, zatim sjeverozapadnjak te slabjeti prema kraju dana. Najviša dnevna temperatura između 18 i 22 °C.