Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

ODBOR ZA PRAVOSUĐE

Turudić je opet tema saborskog Odbora: ‘Zašto se svi boje otvoriti pitanje SOA-e i njenih provjera?’

Autor: P. N.

14.02.2024. 14:17
Turudić je opet tema saborskog Odbora: ‘Zašto se svi boje otvoriti pitanje SOA-e i njenih provjera?’

Foto: Patrik Macek PIXSELLIzbor Ivana Turudića za čelno mjesto u DORH-u danas je opet tema sjednice saborskog Odbora za pravosuđe. Sjednicu je sazvao SDP-ov Mišel Jakšić, koji predlaže tematsku sjednicu na temu ” Provođenje postupka izbora glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske”.


“Ne mislim previše trošiti na raspravu o kandidatu, ali ono što moram navesti jest da smo kroz posljednjih nekoliko tjedana vidjeli da bez obzira što se pozivamo na transparentnost i proceduru, imamo toliko pitanja. A jedno od njih je kako su svi kandidati došli na Odbor i kako su prošli proceduru. Zato mislim da je potrebna ova rasprava, kojom bismo možda mogli razjasniti neke od nejasnoća”, započeo je predsjednik Odbora Mišel Jakšić, prenosi N1.


Poziv Zlati Hrvoj-Šipek


Nikola Grmoja predložio je da se pozove aktualnu državnu odvjetnicu, s obzirom na optužbe premijera Andreja Plenkovića o puštanju korespondencije između Turudića i Rimac iz redova DORH-a.
“Isto tako, imali smo prijetnju predsjednika Vlade da se DORH bavi svojim poslom, a ne politikom. Bilo bi dobro čuti što aktualna glavna državna odvjetnica ima za reći oko optužbi i prijetnje. Mislim da bi to bilo važno uoči moguće prisege gospodina Turudića”, dodao je Grmoja.


Njegov je prijedlog podržala Urša Raukar-Gamulin.


“Od saslušanja na Odboru svjedočimo raznim dokazima, indicijama i pokazateljima da je Turudić suspektna osoba u smislu da postane glavni državni odvjetnik. Svjedočimo i različitim izjavama Plenkovića o sigurnosnim provjerama. Zbog stvari koje su izašle u javnost i istupa predsjednika Zorana Milanovića, smatram da je trebala biti provedena nova sigurnosna provjera. Iznad svega postoji javni interes i postoji problem povjerenja u pravosuđe, koje je u Hrvatskoj izrazito hitno. Zato je neophodno održati tematsku sjednicu”, rekla je Raukar-Gamulin.


Njoj se priklonila i Ružica Vukovac, koja je također za to da na raspravu dođe Hrvoj-Šipek. Navodi da je duboko zabrinuta zbog svega što se moglo čuti, a posebno stava da Hrvatskoj ne treba Ured europskog javnog tužitelja.


SOA-ine provjere


Stavovima kolega zastupnika pridružila se i Sandra Benčić.


“Trebao je proći sigurnosnu provjeru prije glasovanja i imenovanja, što jasno proizlazi iz zakona, koji jasno kaže da svi koji dolaze u sustav moraju proći sigurnosnu provjeru. Ako je moraju proći zamjenici, kako ne mora njihov šef? Ne postoji niti jedan validni argument da Turudić ne prođe sigurnosnu provjeru. Ono što mi se čini važnim jest činjenica da se sastajao sa Zdravkom Mamićem nakon što je izašao iz pritvora. To je bilo poznato Sigurnosno-obavještajnoj agenciji i ne znamo je li ta činjenica bila poznata Državnom sudbenom vijeću kad se procjenjivalo može li biti izabran za suca Visokog kaznenog suda. Ne znamo je li SOA-i priznao da je s Mamićem pričao o njegovom predmetu, ali to je prije nekoliko dana priznao u jednom javnom nastupu. Jesu li te činjenice bile poznate SOA-i i DSV-u ključna su pitanja i zbog toga tražimo deklasifikaciju tih detalja u izvješću, kao i novu sigurnosnu provjeru”, istaknula je Benčić i dodala da treba vidjeti je li Turudić SOA-i govorio istinu oko svojih susreta s Mamićem.


Dalija Orešković ističe kako je izborom Turudića HDZ opet doveo u pitanje pravni poredak ove države i to je neprihvatljivo.


“Ako se ovo nastavi dalje, moći ćemo tvrditi da je HDZ srušio pravnu državu, a time i Hrvatsku kao državu u cjelini. Morate odstupiti, htjeli ili ne htjeli”, rezolutna je bila Orešković.


Na nju se opet nadovezao Grmoja.


”Kakve su nam sigurnosne provjere? Osječki suci koji su se družili s Mamićem prolazili su te provjere. Kao da se svi boje otvoriti pitanje kakva je SOA, kakvi ljudi tamo sjede i kakva je kvaliteta sigurnosnih provjera”, rekao je.


‘Dva paralelna svemira’


U ime vladajuće koalicije oglasio se HDZ-ovac Krunoslav Katičić.


“Ne slažem se s većinom onoga što je rečeno, ali iz političkih razloga razumijem motive. Pred sobom imamo puno neistina, laži i da se ide za time da se ne poštuje institucije. Dolazimo djelomično i do činjenice da postoje dvostruka mjerila, od nepoštovanja do neznanja o provođenju zakonom određenih procedura. Zasigurno ovaj Odbor nije taj koji može raspravljati o radu sigurnosnih službi. Kad je bio izbor predsjednika Vrhovnog suda, procedura je bila ista, a sad odjednom se postavljaju pitanja sigurnosnih provjera. Naravno, pritom se izbjegava vremenski kontekst i spominju papiri koji nisu bili predočeni ovom Odboru, iako to nisu bili. Za gospodina Turudića postoji validna sigurnosna provjera i ona se, sukladno zakonu, provodi svakih pet godina”, izjavio je Katičić.


Benčić mu je uzvratila da očito “žive u dva paralelna svemira”.


“Mi kao da živimo u dva paralelna svemira. Dakle, sve informacije koje imate o gospodinu Turudiću, da je izravno lagao saslušanju, ne reducirano govorio nego lagano, ne samo oko bratića nego i prirodi odnosa s Rimac. Činjenice koje znamo jest da se, između ostalog, unutar DORH-a radilo izvide je li utjecao na sudski proces protiv Inje Bašića, znamo da je sam priznao kako se s Mamićem našao da bi raspravljali o njegovom slučaju kao predsjednik Županijskog suda u Zagrebu i vi kažete da je on osoba koja zadovoljava kriterij neovisnosti”, replicirala je Benčić, a Katičić se odmah osvrnuo na to:


“Preslušao sam fonogram oko ovoga što kažete da je lagao na Odboru. Svima je dostupan… Na pitanja je odgovorio kako mu je bilo postavljeno. Što se tiče dijela s kim se nalazio, druga tijela su potvrdila i poštivajući pravila struke, ne sumnjam da je posao sigurnosne provjere napravljen pravilno. To su činjenice, slagali se s njima ili ne”, rekao je Katičić.


“Prestanite obmanjivati i lagati javnost. Imate institucije koje su zadužene za proces i pustite ih da rade svoj posao. Nemojte nas vraćati u vremena gdje biste željeli biti tužitelj i sudac”, dodao je HDZ-ov Nikola Mažar, piše N1.