Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

NESREĆA NA JAKUŠEVCU

Tomašević: Teško stradali radnik je izvan životne opasnosti

Autor: Hina

04.12.2023. 20:43
Tomašević: Teško stradali radnik je izvan životne opasnosti

Foto: Davor KovačevićZagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je u ponedjeljak nakon odrona otpada na odlagalištu Jakuševcu da je teško stradali radnik izvan životne opasnosti, izmjereni plinovi su ispod graničnih vrijednosti, a nada se da bi se otpad sutra trebao odlagati na dijelu gdje ne postoji ugroza.


Tomislav Tomašević je na izvanrednoj konferenciji za novinare istaknuo da je teško ozlijeđeni radnik Čistoće kojemu je amputirana lijeva ruka, trenutno stabilno i izvan životne opasnosti. Kaže da se čuo sa članom njegove obitelji, izrazio je žaljenje i ponudio svu pomoć Gradske uprave i gradskih poduzeća i ozlijeđenom radniku Čistoće i cijeloj obitelji.


Gradonačelnik je rekao i kako je više radnika Čistoće zatražilo pomoć Hitne pomoći, međutim koliko  ima informacija svi su bili ili lakše ozlijeđeni ili u stanju šoka, pa nisu zadržani na liječenju nego su pušteni na kućnu njegu.


Plinovi  ispod graničnih vrijednosti
Što se tiče kvalitete zraka, Tomašević  ističe kako su mjerenja pokazala da su plinovi koji uzrokuju neugodan miris, a primarno je riječ o sumporovodiku, amonijaku i merkaptanima (spojevima ugljika, vodika i sumpora), da su ispod graničnih vrijednosti, što znači da nema direktne ugroze za zdravlje građana. No, cijelo vrijeme Nastavni zavod za javno zdravstvo (NZJZ) “Dr. Andrija Štampar” mjerit će  kakvoću zraka i kontinuirano obavještavati javnost.


Na na odlagalištu otpada Jakuševcu cijelo vrijeme imaju mjernu postaju, ali kako bi bili sigurni tražili su i dodatna mjerenja od NZJZ-a koji ima mobilni uređaj za mjerenje kakvoće zraka, a koji se koristio kada je izbio požar u tvrtki Drava International.


Tomašević je rekao da sumporovodika ima manje od 0,2 ppm-a, a granica dopuštenog je sedam. Amonijaka ima 0,37 ppm-a, a granica dopušteno je 20. Merkaptana je izmjereno oko 0,25, a dopušteno je do tri ppm-a.


Istaknuo je da se danas ne odlaže otpad na Jakuševcu, a prema neslužbenim informacijama iz Državnog inspektorata najavljeno je da se u dijelu kompostane u radijusu od 300 metara od mjesta urušavanja neće dopustiti daljnje odlaganje otpada.


Međutim, u nekom skorom roku dopustit će se odlaganje otpada i onda normalan rad odlagališta na dijelu plohe gdje ne postoji nikakva ugroza. Nada se da će to normalno odlaganje otpada krenuti sutra ujutro. Kako će dobivati nove informacije, kaže da će tako obavještavati javnost.


Vezano za sastanak u Vladi, Tomašević je rekao da se čuo s premijerom Andrejomm Plenkovićem, kojeg je telefonom zvao. Napominje kako su tri teme o kojima žele razgovarati što hitnije i nužne su da se razriješe kako bi se konačno zatvorilo odlagalište Jakuševec. Da bi se to moglo potrebno je realizirati centar za gospodarenje otpadom u Resniku, kaže Tomašević.


Dodaje kako od Vlade žele saznati koliko novca mogu očekivati iz EU fondova i iz državnog Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, da bi Grad mogao pripremati sufinanciranje kroz kredite od razvojnih banaka, kao što je Europska investicijska banka.


Drugo pitanje je vezano uz samu lokaciju – a u Gradu nemaju dvojbi da je Resnik, koji se nalazi uz pročistač otpadnih voda, najbolja lokacija, izjavio je Tomašević.


Treće pitanje je pitanje Zagrebačke županije, jer Grad traži da centar bude samo za Grad Zagreb i da ne bude zajednički sa Zagrebačkom županijom jer je, kaže Tomašević, upravo to jedan od razloga zašto se 20 godina nije izgradio.


Na upite novinara hoće li voditelj podružnice Čistoća Davor Vić dati ostavku, gradonačelnik Tomašević je rekao kako ‘nema riječi o ostavci’ iako je  Vić ponudio ostavku Upravi Zagrebačkog holdinga. Tomašević je izjavio i kako će pričekati sve nalaze da se utvrdi tko je odgovoran  i kad se to utvrdi, bit se sankcija.