Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

MOŽEMO!

Tomašević: Odluka Ustavnog suda je protuustavna

Autor: Hina

20.04.2024. 15:15
Tomašević: Odluka Ustavnog suda je protuustavna

Foto: Davor KovačevićKoordinator stranke Možemo i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u subotu je odluku Ustavnog suda da predsjednik Republike Zoran Milanović ne može biti mandatar nazvao protuustavnom i poručio da je sada najvažnije konstituirati Hrvatski sabor.


“Odluka Ustavnog suda je protuustavna, nema nikakvog uporišta u Ustavu za odluku koju su donijeli. Kada smo predavali kandidature u Sabor pozvali smo Ustavni sud i DIP da se očituju hoće li izbori biti regularni, drže li se svi upozorenja i da to naprave najkasnije na dan izborne šutnje, tako da bez obzira na rezultate izbora svi znaju na čemu su”, podsjetio je Tomašević u izjavi novinarima tijekom akcije čišćenja okoliša u Sesvetskom Kraljevcu.


Oni to nisu napravili, dodao je, nisu ni upozoravali niti su u jednom trenutku rekli da Milanović krši njihovo upozorenje.
“Nisu rekli koja bi sankcija bila, niti na čemu bi je temeljili, dokad vrijedi ta zabrana Milanoviću? I gdje piše u Ustavu da je takva sankcija moguća? Ako izbori nisu bili kontaminirani, kako to da se Milanoviću zabranjuje da bude mandatar”, upitao je Tomašević.


Govoreći o pregovorima za formiranje vladajuće većine, rekao je kako su uvijek govorili da bi oporbena stranka koja osvoji najviše mandata trebala dati mandatara, a to je SDP.


“Hoće li SDP predložiti Milanovića ili nekog drugog, to je na njima, mi ćemo to podržati. Most ima manje mandata nego Možemo jer su dva mandata od Suverenista. Ako krenemo u tu logiku, nećemo se dogovoriti”, istaknuo je.


Smatra kako prvi korak treba biti konstituiranje Sabora, s obzirom na to da Sabor može donositi odluke, a kasnije se treba pričati o Vladi.


“Ključno je da se konstituira Sabor i da Sabor počne donositi zakone, da smijeni glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića, ukine ‘Lex AP’ i napravi set zakona koji bi smanjili mogućnost korupcije, kaže Tomašević.


Također je rekao kako im je žao što u izborima nisu išli u točkastu koaliciju sa SDP-om.