Subota, 18. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

ZAGREB ZATRPAN SMEĆEM

Tomašević najavio da će Uprava Holdinga sudu prijaviti nezakoniti štrajk radnika Čistoće

Autor: P. N.

25.01.2023. 11:31
Tomašević najavio da će Uprava Holdinga sudu prijaviti nezakoniti štrajk radnika Čistoće

Foto: M. Habljak/D. Kovačević/PIXSELLGradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević danas se oglasio o štrajku radnika Čistoće, navodeći da je ova vlast poštivala kolektivni ugovor i namjerava to činiti i ubuduće. Podsjetio je da ga prethodna vlast nije poštivala zbog čega je zaradila i tužbu, ali štrajka nije bilo.


“Sindikati su se postavili da žele linearno povećanje svih plaća u Zagrebačkom holdingu, i onih u srednjem menadžmentu i onima s najnižim plaćama. Mi smo smatrali da je socijalno pravednije u situaciji inflacije da se u većem postotku povećaju plaće onima koji imaju manje plaće, a u manjem postotku onima koji imaju najveće plaće.


Plaće radnicima u štrajku su povećane 13 posto i to je bila jednostrana odluka uprave Holdinga. Volio bih da sindikati objasne zašto su odbili taj prijedlog uprave da ne bude linearno povećanje, nego da se najviše povećaju najniže plaće”, rekao je Tomašević, prenosi N1, te dodaje da je za 500 kuna svima povećana i božićnica.
Kaže da je prošla vlast stotine radnika zapošljavala kroz tzv. agencijski rad.


“Ti radnici nisu imali nikakvih prava, na njih se kolektivni ugovor nije odnosio, mi smo taj agencijski rad ukinuli. Znači, svim radnicima, koji nisu imali nikakva prava, dali smo ugovor o radu i sad uživaju sva prava koja prije nisu imali. I sad mi ispadamo neosjetljivi prema radničkim pravima. I sad sindikati kažu da se radi o višegodišnjem zanemarivanju.


Višegodišnjem. A mi smo godinu i pol na vlasti. Kad smo preuzeli Zagrebački holding, ozbiljno je prijetio bankrot. Da nije bilo Grada Zagreba, radnici ne bi primili plaće. Mi smo dodatno opteretili likvidnost Grada da ne bi nijedan dan kasnila plaća svim radnicima Holdinga, njih gotovo osam tisuća.


Sindikati tvrde da to nije štrajk, a što je onda? Ne mogu reći da je štrajk, jer bi to bilo nezakonito. Zakon točno regulira kako se može ići u štrajk, u kojim situacijama. Mi smo trenutno u proceduri mirenja i unatoč tome imamo nenajavljeni štrajk koji traje i traje i koji ide u nedogled.


Sindikati u ovom trenutku tvrde da to nije pod njihovom kontrolom i utjecajem, a u isto vrijeme žele s nama pregovarati o povećanju materijalnih prava u Holdingu, uključujući Čistoću. Koja je poanta zakonske regulative o štrajku? Vi morate upozoriti poslodavca, da se napravi što manja financijska šteta i što manje posljedica za građane.


Mogu li policajci sutra ići u nezakoniti štrajk i reći – mi nećemo raditi? Policajci, koji imaju slične plaće. Medicinske sestre? To da sindikati tvrde da to s njima nema veze, a istovremeno s nama pregovaraju u uvjetima – to ne može biti situacija”, rekao je Tomašević.


Najavio je da će nezakoniti štrajk Uprava Holdinga danas prijaviti Sudu.


“Oni smatraju, a mi se s time slažemo, da trošak plaća radnicima koji štrajkaju, snosi sindikat. Mogu razumjeti prvi dan i solidariziranje s otpuštenim radnicima, ali jučer kad je utvrđeno da je štrajk nezakonit, onda trošak snosi sindikat, a radi se o oko 100.000 eura dnevno”, rekao je Tomašević i pozvao radnike da odmah krenu s odvozom otpada.


Kaže da je Uprava spremna prihvatiti 5 od 11 zahtjeva, dok će se o ostalima pregovarati.


“Ovo nije igra, mi smo spremni pregovarati o zahtjevima radnika, ali neka se vrate na posao. Mene zanima kako je to moguće i gdje je moguće da sutra, recimo, dođe jedna medicinska sestra i kaže – mi sad idemo u štrajk. Želio bih čuti sindikate kako vide ovu situaciju. Prvi dan su rekli da oni nemaju ništa s tim, bili su blijedi kao krpe.


Ako ne stoje iza toga, onda mi očito pregovaramo s krivim ljudima koji uopće ne brinu o radnicima, a ako stoje, onda je ovo nezakoniti štrajk i oni trebaju snositi trošak”, rekao je Tomašević i najavio da će doći među radnike Čistoće.