Četvrtak, 13. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

NAGLA PROMJENA

Temperature osjetno pale, snijeg se ukazao ne samo u gorju. Meteorolozi: ‘Ovo će trajati bar do vikenda’

Autor: P. N.

17.04.2024. 08:50
Temperature osjetno pale, snijeg se ukazao ne samo u gorju. Meteorolozi: ‘Ovo će trajati bar do vikenda’

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELLTijekom jučerašnjeg dana posvuda je stigla najavljena nagla promjena vremena – temperature su osjetno pale, a snijega je bilo ne samo u gorskim predjelima.


Osjetno svježije


“U srijedu u Slavoniji, Baranji i Srijemu većinom oblačno i osjetno svježije nego prethodnih dana. Mjestimice će biti kiše, vjerojatno i u obliku lokalnih pljuskova. Vjetar povremeno umjeren sjeverozapadni. Jutarnja temperatura od 2 do 5 °C, a najviša dnevna između 9 i 12 °C.


Podjednako svježe bit će i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će uz promjenjivu naoblaku mjestimice biti kiše, pa i u obliku pljuskova. Vjetar slab do umjeren sjeverni.
Na sjevernom Jadranu promjenjivo, ponegdje uz kratkotrajne pljuskove. U gorju većinom oblačno, mjestimice s kišom, ponegdje moguće i susnježicom i snijegom. Uz obalu će puhati jaka, prijepodne i olujna bura. Najviša temperatura zraka od 7 do 10 °C, na moru između 13 i 16 °C.


U Dalmaciji promjenjivo i nestabilno, mjestimice s kišom, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom. Puhat će jaka, prijepodne i olujna bura, prema otvorenom moru sjeverozapadni vjetar, pri čemu će more biti valovito i jače valovito. Jutarnja temperatura zraka od 5 do 8 °C, uz obalu između 11 i 14 °C, a najviša dnevna uglavnom od 14 do 18 °C.


Podjednaka temperatura bit će i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će biti promjenjivo i pretežno oblačno s pljuskovima i grmljavinom, koji ponegdje mogu biti i jače izraženi. Vjetar umjeren i jak zapadni i sjeverozapadni.”


I dalje promjenjivo


“Od četvrtka u unutrašnjosti promjenjivo oblačno i osjetno svježije nego prethodnih dana. Povremeno će biti kiše, osobito u četvrtak i subotu. Vjetar povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni.


Na Jadranu promjenjivo i nestabilno, u četvrtak i petak mjestimice s pljuskovima i grmljavinom, a u subotu uglavnom suho. Puhat će umjerena, u petak jaka i olujna bura i sjeverozapadni vjetar.”, prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.


Hladno do vikenda


Naglu promjenu je komentirao i glavni ravnatelj DHMZ-a Ivan Güttler, navodeći kako je prva polovina travnja bila puno toplija od prosjeka.


“Dogodio se prodor, greben hladnog zraka sa sjevera Europe koji se spustio prema našim krajevima. On donosi promjenu u temperaturi, količini oborina i brzini vjetra”, rekao je.


Prognozirao je kako će niže temperature potrajati barem do vikenda te naglasio da je izdano crveno upozorenje za Kvarner.


“Za ljude koje žive u tom kraju je pojava bure su to normalni uvjeti. Sigurno naši pomorci paze u takvim uvjetima. Upozorenja su bitna za vrijeme ljetne sezone kad imamo veći broj turista i nautičara koji možda ne poznaju specifičnosti naše obale”, nastavio je.


Güttler je pojasnio kako dugi periodi topline mogu loše utjecati na biljke zbog toga što ranije krenu s cvatom. Kako kaže, porast broj toplinskih valova se vidi još od 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća.


“Ovo je vrlo osjetljivo razdoblje godine na granici između proljeća i ljeta. To će se događati i u budućnosti, dodao je Güttler, piše HRT.