Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

AFERA MASON

Suspendirani Dražen Jelenić u utorak se vraća na posao u DORH?

Autor: Hina

24.12.2022. 10:43
Suspendirani Dražen Jelenić u utorak se vraća na posao u DORH?

Foto: Patrik Macek/PIXSELLNakon što je Vrhovni sud sredinom mjeseca ukinuo odluku Državnoodvjetničkog vijeća o Jelenićevoj stegovnoj odgovornosti zbog afere “mason” i naložio tom tijelu da donese novu odluku, još jedan sud ovih je dana presudio u Jelenićevu korist, piše u subotu Jutarnji list.


Visoki upravni sud presudio je da je mjera njegova privremenog udaljenja od obavljanja državnoodvjetničke dužnosti dok mu traje stegovni postupak, koju mu je DOV naložio – protuzakonita.


Visoki upravni sud u presudi koju je Jelenić primio ovaj tjedan ističe da DOV nije iznio nikakve valjane argumente kojima bi dokazao svoju tvrdnju da bi Jelenićevo obavljanje državnoodvjetničke dužnosti dok mu traje postupak dovelo u pitanje funkcioniranje cijelog DORH-a.
Zbog suspenzije koju mu je DOV izrekao 12. travnja 2021. neposredno uoči pokretanja stegovnog postupka, Jelenić je već godinu i osam mjeseci “na čekanju”.


To znači da ne smije odlaziti na posao te da mu je zabranjeno obavljati bilo koji drugi posao i da mu isplaćuju polovicu pune plaće. Mjeru suspenzije DOV mu produljuje svaka tri mjeseca.


Jelenićevo privremeno udaljavanje s dužnosti dok mu traje stegovni postupak mjera je koju je glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek mogla, ali nije bila obavezna predložiti u trenutku kad je od DOV-a zatražila pokretanje stegovnog postupka u kojem je za svog zamjenika zatražila najoštriju kaznu, razrješenje od državnoodvjetničke dužnosti.


No, Hrvoj Šipek Jelenićevo je privremeno udaljenje predložila, a DOV na čijem je čelu šef kaznenog odjela DOV-a i njezin zamjenik Darko Klier spremno prihvatio.


– Presuda Visokog upravnog suda koju smo ovaj tjedan dobili znači da ovaj trenutak odluka o Jelenićevoj suspenziji ne postoji. Ako se do utorka ništa ne dogodi, tj. ako DOV preko božićnih blagdana ne donose novu odluku o njegovoj suspenziji, klijentu ću savjetovati da se u utorak javi na posao – kaže Alaburić i dodaje kako DOV može donijeti novu odluku o Jelenićevoj suspenziji, ali će morati navesti dokaze zbog kojih smatra da je takva mjera nužna i opravdana, piše novinarka Jutarnjeg lista Slavica Lukić.