Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Dobronić poslao preporuke

Sudovi će ubuduće morati utvrditi autentičnost svake odluke o posvojenju

Autor: Hina

07.01.2023. 11:00
Sudovi će ubuduće morati utvrditi autentičnost svake odluke o posvojenju

Foto: iStock/NLSudovi će ubuduće morati utvrditi autentičnost svake odluke o posvojenju, piše u subotu Jutarnji list, otkrivajući sadržaj preporuka koje je predsjednik Vrhovnog suda poslao općinskim sudovima nakon sastanka s ministrom pravosuđa o problematici međudržavnog posvojenja.


Preporuka se, kako Jutarnji doznaje iz izvora u pravosuđu, odnosi na dvije krucijalne stvari. Sudovi će ubuduće u postupcima međudržavnog posvojenja biti dužni provjeriti autentičnost primljenih stranih dokumenta i njihovu pravomoćnost preko Ministarstva pravosuđa i međunarodne pravne pomoći, a ne ih tek potvrditi, kakva je sada praksa.


Druga je obaveza sudova da, kad im na stol dođe prijedlog za priznanje strane sudske odluke, primjerak dostave i Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, koje će provjeriti jesu li hrvatski posvojitelji na koje se odluke stranih sudova odnose, uopće upisani u Registar posvojitelja, odnosno jesu li prošli propisanu provjeru koju svi parovi prije posvojenja u Hrvatskoj moraju proći.
To bi značilo da takva manjkava rješenja izdana za četiri hrvatska para koji su već mjesec dana u zambijskom zatvoru, u kojima se sudovi nisu bavili meritumom nego su samo naslijepo verificirali strane sudske odluke, bez ikakve provjere, neće više moći izaći niti s jednog suda u Hrvatskoj.


Sudovi dosad uopće nisu odlučivali o posvojenju, nego samo o priznavanju odluke stranog suda, na temelju Zakona o međunarodnom privatnom pravu koje ih, doduše, obavezuje da budu usklađeni i s Obiteljskim zakonom.


A dva od četiri para koja su sada u zatvoru zbog sumnji na posvojenje djece iz Konga s lažiranim dokumentima, nisu uopće upisana u hrvatski Registar potencijalnih posvojitelja, ni su dobili pozitivno mišljenje centra za socijalnu skrb da su podobni biti roditelji, što je pak minimum minimuma.


Postavlja se stoga pitanje što su zapravo dostavili nadležnima u DR Kongu, jer, kako doznaje dnevnik, i vlasti u Kongu traže sveobuhvatnu dokumentaciju o posvojiteljima – uz niz osobnih dokumenata i vjenčani list, traže i “izvještaj o karakteru nadležnog općinskog tijela”, što bi bio pandan našem rješenju centra za socijalnu skrb o statusu potencijalnog posvojitelja, piše novinarka Jutarnjeg lista Željka Godeč.