Subota, 2. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

MEĐUNARODNA KONFERENCIJA

Stručnjaci: Priziv savjesti ne smije ometati dostupnost pobačaja

Autor: Hina

21.04.2023. 12:38
Stručnjaci: Priziv savjesti ne smije ometati dostupnost pobačaja

Foto: Robert Anic/PIXSELLPobačaj je prema trenutnom zakonu legalan medicinski zahvat i zato bi trebao biti besplatan, a priziv savjesti ne smije mu ni na koji način ometati pristup, što je u Hrvatskoj slučaj, istaknule su u petak stručnjakinje uoči konferencije na temu dostupnosti sigurnog i zakonitog pobačaja.


Međunarodnu konferenciju čija je središnja tema problem uskraćivanja zdravstvene skrbi na temelju vjere ili savjesti organizirali su Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI), Centar za reproduktivna prava i Inicijativa liječnika/ca za reguliranje priziva savjesti u medicini kako bi ukazali na probleme dostupnosti pobačaja u Hrvatskoj, Italiji i Sloveniji.


Ginekologinja Jasenka Grujić istaknula je da dostupnost pobačaja sprječava “ozbiljno odlijevanje u ilegalu koje trenutno postoji, a gdje uglavnom stradavaju siromašne i mlade žene”.
“Ako je prema našem zakonu to legalan medicinski zahvat, on bi morao za osiguranice Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje biti besplatan”, ustvrdila je Grujić, naglasivši kako se u medicini i ginekologiji mora zauzeti čvrsti stav i reći da nešto što je zdravstveno, etički i pravno regulirano ne može imati oponente u struci.


Zakon iz 1978. kojim se regulira pobačaj ocijenila je odličnim, navodeći da su njime spašeni životi tisućama žena, ali smatra da ga treba modernizirati.


Ključ je zakona u primjeni


Sanja Cesar iz CESI-ja slaže se da imamo zadovoljavajući zakon, ali naglašava da je ključ zakona primjena. “Da se primjenjuje na način na koji je napisan, i kada bi ministarstvo pratilo i nadziralo njegovo provođenje, situacija bi bila puno bolja”, rekla je.


Priziv savjesti ni na koji način ne smije ometati pristup pobačaju – što je u Hrvatskoj slučaj, istaknula je Cesar, poručivši da “na prvom mjestu uvijek mora biti žena i njezino pravo na zdravlje”.


Ustvrdila je da je neprihvatljivo to što cijele bolnice ne rade pobačaje, poručivši da medikamentozni i kirurški pobačaji trebaju biti dostupni u svim bolnicama. Zabrinjavajuće je i što institucije ne vode statistike o uskraćenim pobačajima.


Gotovo svakodnevne pritužbe oko ostvarivanja zdravstvene skrbi


Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić rekla je da gotovo svakodnevno zaprima pritužbe, najčešće građanki, u vezi s ostvarivanjem zdravstvene skrbi u vezi s reproduktivnim pravim – bilo da se radi o pristupu na prekid trudnoće, tretmanu tijekom trudnoće i porođaja.


“Te pritužbe ukazuju da je pitanje tretmana žena kada koriste zdravstvenu uslugu prilično turbulentno”, kazala je pravobraniteljica.


“Nedopustiv je pristup gdje postoji kolektivni priziv savjesti – radi se o pojedinačnom, a ne o kolektivnom pravu”, naglasila je Ljubičić, dodavši da se u Hrvatskoj 59 posto liječnika poziva na priziv savjesti, dok je u Sloveniji ta brojka ispod 10 posto.


Potrebno je ujednačiti i financijsku strukturu u vezi s prekidom trudnoće koja je u Hrvatskoj neujednačena, istaknula je.