Nedjelja, 14. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

PATOLOGIJA

Strava i užas u bolnici Sveti Duh: Preminuli pacijenti leže mjesecima u raspadnutom stanju

Autor: Portal NL

28.04.2023. 08:00
Strava i užas u bolnici Sveti Duh: Preminuli pacijenti leže mjesecima u raspadnutom stanju

Foto: Robert Anic/PIXSELLZbrinjavanje posmrtnih ostataka u Zavodu za patologiju KB Sveti Duh krajnje je neprimjereno i nehumano, a ravnateljica te bolnice dužna je u suradnji s tijelima ustanove i Gradom Zagrebom probleme riješiti, poručili su u četvrtak iz Ministarstva zdravstva.


U priopćenju su izvijestili kako je Ministarstvo zaprimilo predstavke na nehumane uvjete rada u tom Zavodu u kojima se navodi da ne radi klima i ventilacija dvije godine čime je ugroženo zdravlje kolega, a jedan od njih je trpio i zdravstvene posljedice.


Mjesecima ostavljeni da se raspadaju


Iznosi se i činjenica da preminuli pacijenti leže u Zavodu, jedan 14 mjeseci, drugi 9 mjeseci, koji su u raspadnutom stanju što je rezultiralo neizdrživim smradom u prostoru bez ventilacije što ne odgovara primjerenim uvjetima za rad.
U predstavkama se, kako navode iz resornog ministarstva, upozorava i na nedostatak frižidera uslijed čega pokojnici leže po dva-tri dana na podu mrtvačnice u kojoj temperatura seže do 25 stupnjeva.


Također se upozorava i na izostanak maski s filterima koje su nužne u obavljanju tog posla, kao štednju nauštrb zdravlja djelatnika. Djelatnici su, kažu u predstavki, zamolili ravnateljicu da riješi slučaj, međutim, tvrde, nema sluha za tu temu kao niti druge probleme u njenoj bolnici.


KBC ne demantira snimku mrtvih tijela


Ministarstvo zdravstva je upozorilo ravnateljicu KB Sveti Duh Ana-Mariju Šimundić da je dužna u suradnji s tijelima ustanove i osnivačem, Gradom Zagrebom, te probleme rješavati, a predstavke su također ustupljene sanitarnoj inspekciji koja djeluje u sklopu Državnog inspektorata RH, navodi se u priopćenju Ministarstvo zdravstva.


Portal Index večeras je objavio snimku čitatelja koju tvrdi da je stara nešto više od 2 tjedna, a prikazuje posmrtne ostatke koji su poredani na podu mrtvačnice u bolnici Sveti Duh.


Riječ je o najmanje sedam mrtvih tijela koja leže na podu Zavoda za patologiju te bolnice, dok najmanje četiri, pokrivena plahtom, leže na bolničkim transportnim kolicima. Snimka pokazuje i zatvorene hladnjake.


Index navodi kako iz ravnateljstva tog KBC-a snimku ne demantiraju, već kažu da se zbog nedovoljnog broja hladnjaka, tijela preminulih moraju, dok se ne oslobodi hladnjak, privremeno smještati u prostoru mrtvačnice.