Četvrtak, 13. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

samo dvije mogućnosti

Što li je Grlić Radman učinio sa svojih 1.500.000 eura?

Autor: Dražen Ciglenečki

06.10.2023. 15:15
Što li je Grlić Radman učinio sa svojih 1.500.000 eura?

Foto: Davor Kovačević/NLDesetke puta su oporbeni zastupnici tijekom devet i pol sati rasprave o opozivu ministra Gordana Grlića Radmana izgovorili da je on propustio u svoju imovinsku karticu upisati 2,1 milijuna eura dividende na vlasničke udjele u tvrtki Agroproteinka.


Grlić Radman nije tu sumu niti potvrdio niti demantirao, samo je u srijedu u Saboru ponavljao da je ažurirao imovinsku karticu i da će u njoj sve biti vidljivo.


I jučer je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa objavilo ministrovo promijenjeno imovinsko stanje, a u njemu se, u rubrici ostali prihodi, navodi da je Grlić Radman od trenutka na stupanja na dužnost do 31. prosinca 2022. primio dividendu u ukupnom iznosu od milijun i 648 tisuća eura.
Riječ je, dakle, o nešto manjem novcu, ali ministar nije osjetio potrebu da opoziciji kaže u raspravi da su promašili za skoro pola milijuna eura.


Porasla ušteđevina


Ne samo to nego Grlić Radman čak ni jučer ujutro, dok njegova imovinska kartica još nije bila objavljena, novinarima nije želio otkriti koliku mu je dobit donijelo vlasništvo u Agroproteinci, poduzeću koje se bavi zbrinjavanjem lešina životinja.


No, još je puno zanimljivije da je unatoč skoro milijun i 700 tisuća eura dividende, ministrova ušteđevina u odnosu na početak godine porasla za skromnih 250 tisuća eura.


On je u siječnju u imovinsku karticu unio da raspolaže s milijun i 100 tisuća eura štednje. I to nije sve, u međuvremenu je Grlić Radman imao i prihod od prodaje jedne nekretnine u Crikvenici i automobila u visini 67 tisuća eura, kao i 20 tisuća eura od osiguranja.


Kada se zbroje svi ministrovi prihodi koje je upisao u imovinsku karticu i stavi ih se u kontekst povećanja njegove ušteđevine, ne zna se što je on napravio s milijun i 558 tisuća eura.


Nikakve nekretnine nije kupio niti je novac uložio u dionice, pa ostaju još samo dvije mogućnosti, ili je tih milijun i pol eura potrošio na stvari koje nije obvezan prezentirati u imovinskoj kartici ili ih je, pak, darovao.


Šef hrvatske diplomacije je, primjerice, stan darovao jednoj kćeri i o tome nije morao izvijestiti javnost putem imovinske kartice. Jednako tako je i velik novac mogao podijeliti djeci ili bilo kome drugom.


Predsjednik SDP-a Peđa Grbin ponajviše je u saborskoj raspravi inzistirao da se ne zna gdje je novac Grlića Radmana što ga je on kroz četiri godine dobio u formi dividende. Međutim, neće se to niti doznati.


– Kako ono Radman kaže – dobro je. Jasno je da dužnosnici nemaju obvezu prijaviti u imovinsku karticu što su sve učinili s vlastitim novcem, ali s obzirom na to kakve su se sve kontroverze javile u ovom slučaju, minimum bi minimuna bio da ministar objasni gdje je toliki njegov novac završio, komentirao je jučer Grbin.


On upozorava i da »ispravljanjem imovinske kartice Grlić Radman nije sa sebe sprao grijeh da četiri godine nije postupio zakonito«.


Što se tiče same dividende, nju je ministar 2019. primio u iznosu 1.968.607 kuna, sljedeće godine ona mu je bila 2.188.656 kuna, u 2021. 2.915.052 kuna te prošle godine 5.347.005 kuna. Grlić Radman, znači, nije čekao siječanj, kada je mogao upisati dividendu za 2022.


Niz je zastupnika opozicije u raspravi pokušavalo izvući iz njega odgovor o razlozima zbog kojih tako dugo nije u imovinsku karticu unio dividendu.


Ministar je pričao da je pogriješio, a tvrdio je i da mu je u čitavom tom razdoblju u fokusu bio posao, rad na ulasku Hrvatske u Schengen i eurozonu, ukidanje viza za SAD i ostalo, pa stoga nije stigao voditi računa o imovinskoj kartici.


No, nije baš da Grlić Radman četiri godine nije otvarao imovinsku karticu, redovito ju je ažurirao, ali dividendu nije upisivao. Premda mu je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u listopadu 2019. dalo mišljenje da dividendu mora navoditi u imovinskoj kartici.


Kompliciran posao


– Kartica je ažurirana, tamo ćete vidjeti sve. Kroz četiri godine zanemario sam to, sad je sve u kartici. To sam dao odvjetnicima i stručnjacima.


Ja sam toliko fokusiran na svoj posao, ne želim da mi on trpi. Ispunjavanje imovinske kartice nije jednostavan posao. Složen je, zato mi treba pomoć drugih i zato je to generalno problem.


Nisam ja jedini koji nije na vrijeme ispunio imovinsku karticu, ima i drugih dužnosnika. Nastojalo se imputirati da se nešto sakrilo, a zapravo je sve javno.


Sve informacije vezane za bilo kakvu transakciju mogu se dobiti u Fini odnosno Poreznoj upravi, izjavio je jučer Grlić Radman. Novinari su ga pitali što namjerava sa svojom dividendom.


– Ha, ne razmišljam o tome. Ne razmišljam o tome. Pazite, to je život, zagonetan je bio ministar.


Zadovoljan je kako ga je premijer Andrej Plenković branio u Saboru.


– Branio je ono što sam i sam rekao, da sam pogriješio. Povjerenstvo će utvrditi prekršaj i postupit ću shodno odluci. To je prekršaj.


Taj novac je stečen zakonito, plaćen je na njega porez, nitko nije oštećen, ni državni proračun. U ovih sam mjesec dana bio izložen gotovo javnom linču, hajci, uvredama, a to nije bilo lako izdržati, ponovo se požalio ministar vanjskih poslova.