Petak, 14. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

PRLJAVE KIŠE

Stižu nam velike količine saharskog pijeska, zahvatit će i zadarsko područje!

Autor: K.E.

24.02.2024. 09:37
Stižu nam velike količine saharskog pijeska, zahvatit će i zadarsko područje!

Foto: Arhiva ZL/ISTRAMETNa samom kraju ovogodišnje veljače koja će klimatološki ostati zabilježena kao jedna od najtoplijih, ako ne i najtoplija u povijesti mjerenja, stiže nam masivna količina afričkog pijeska, piše Istramet.


Dugotrajna ciklogeneza koja će se intenzivirati u Genovskim zaljevu krajem idućeg tjedna, a koja će započeti novim prodorom s Atlantika već u ponedjeljak, donosi vrlo turbulentno vrijeme velikom dijelu Europe.


Na prednjoj strani ciklona naši će se krajevi naći u jakom južnom visinskom strujanju zraka, a ciklone će povući i vruć zrak iz Sahare gotovo do Sicilije i juga Grčke.

Prve velike vrućine tako stižu na sjever Afrike, a primjerice u Libiji vrijednosti bi mogle porasti i do 35 °C, što se dobro može uočiti na prognostičkim kartama za Europu.


U jakim južnim visinskim strujama stiže nam i ogromna količina saharskog pijeska koji će do kraja idućeg vikenda prodrijeti duboko na sjever Europe. Padati će prljava kiša, a vjerojatno će i kvaliteta zraka biti niža.


Takvo stanje potrajat će danima, a naznake za smirivanje vremena postoje tek u drugom dijelu prvih desetak dana ožujka, piše Istramet.