Nedjelja, 3. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

odluka ustavnog suda

Srušen dogovor Vlade i sindikata: “To je diskriminacija onih koji nisu u sindikatu”

Autor: Hina

23.05.2023. 19:12
Srušen dogovor Vlade i sindikata: “To je diskriminacija onih koji nisu u sindikatu”

Foto: Davor Kovačević/NL– Ustavni sud u utorak je ukinuo odredbe Zakona o radu kojim je propisano da se pojedina materijalna prava iz tog zakona mogu kolektivnim ugovorom ugovoriti u većem opsegu za članove sindikata koji su pregovarali o kolektivnom ugovoru.


Ustavni sud navedenu odredbu ocijenio je, između ostalog, diskriminatornom u odnosu na nečlanove sindikata, odnosno članove nereprezentativnih sindikata, a time i protivnom Ustavu, izvijestio je sud.


Dodaju da su protiv odluke glasovali sutkinja Ingrid Antičević Marinović i sudac Andrej Abramović. Nakon što protekne rok propisan Poslovnikom Ustavnog suda za izradu izdvojenih mišljenja sudaca odluka će zajedno s izdvojenim mišljenjima biti dostupna na internetskoj stranici suda.
ustavni_sud


Ministar rada Marin Piletić i sindikalni predstavnici potpisali su prošlog tjedna dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru za zaposlenike u javnim službama te dodatak Kolektivnom ugovoru za državne službenike o povećanju regresa na 300 eura za članove, odnosno na 250 eura za nečlanove sindikata.


Piletić je tada kazao da su reprezentativni sindikati tražili da se, po Zakonu o radu, valorizira njihovo djelovanje kroz nešto veća materijalna prava njihovih članova.


To povoljnije pravo, prema odredbama Zakonu o radu koje je Ustavni sud danas ukinuo, moglo je biti do dvostrukog iznosa njihove godišnje članarine kroz isplatu regresa, uskrsnice ili božićnice.


Na pitanje o podnesenim ustavnim tužbama vezanim uz diskriminaciju članova i nečlanova reprezentativnih sindikata, ministar je ranije da će pričekati pravorijek Ustavnog suda. Bude li Ustavni sud tu odredbu proglasio neustavnom, ona više neće vrijediti, kazao je tada Piletić.