ponedjeljak, 11. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

eurozastupnik

Sokol: Već sada moramo osigurati cjenovno pristupačne energente za iduću zimu

Autor: Portal ZL

14.03.2023. 17:44
Sokol: Već sada moramo osigurati cjenovno pristupačne energente za iduću zimu

Foto: Mislav KlanacNa plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu zastupnici su u prisustvu europske povjerenice za energiju Kadri Simson, raspravljali o energetskoj sigurnosti u Europskoj uniji.


Rasprava o ovoj temi uslijedila je samo tjedan dana nakon što su pregovarači Vijeća EU-a i Europskog parlamenta postigli privremeni politički dogovor o smanjenju konačne potrošnje energije za 11,7 posto do 2030.


Član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO), doc. dr. sc. Tomislav Sokol tom prilikom ukazao je na važnost stvaranja zajedničkog europskog energetskog tržišta.
– Geopolitičke okolnosti negativno su se odrazile na cijene i dostupnost energenata u Europskoj uniji, zbog čega je energetska sigurnost koju su mnogi do jučer uzimali zdravo za gotovo, postala prvorazredno političko pitanje. Visoke cijene plina i električne energije izravno su udarile na standard europskih građana i sigurnost poslovanja.


Zato je Europskoj uniji potrebna diverzifikacija energetskih pravaca. Brojne države članice Europske unije imaju izraženu ovisnost o jednom dobavljaču za isporuku prirodnog plina što ne doprinosi energetskoj sigurnosti Europske unije. U tom smislu sada se pokazalo koliko je promišljena i mudra bila odluka o gradnji LNG terminala na Krku čime je Hrvatska postala energetsko čvorište srednje Europe.


Hrvatski građani zbog toga ne moraju strahovati od nestašice plina za razliku od građana u mnogim drugim državama članicama EU-a, kazao je Sokol i pritom se snažno založio za izgradnju zajedničkog europskog energetskog tržišta.


Iako nam predstoje toplija godišnja doba, već sada moramo razmišljati o dostupnosti cjenovno pristupačnih energenata za građane i poduzetnike nakon ljeta. Iako ohrabruje podatak da više od 20 posto energije u EU-u trenutačno dolazi iz obnovljivih izvora, činjenica je da vjetar i sunce ne mogu preko noći zamijeniti naftu i plin.


Zato moramo raditi na stvaranju zajedničkog europskog energetskog tržišta i u suradnji s međunarodnim partnerima osigurati povoljnije uvjete za nabavku plina jer sadašnje cijene ne samo da predstavljaju udar na životni standard građana nego čine europsko gospodarstvo izrazito nekonkurentnim što ugrožava radna mjesta.’ – zaključio je Sokol.