Srijeda, 29. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Nasljednik Josipa Bozanića

Sociolozi religije: " Politika Dražena Kutleše je malo suvremenija, ali nema radikalnih promjena"

Autor: Hina

14.02.2023. 15:44
Sociolozi religije:

Foto: Miroslav Lelas/PixsellIzbor Dražena Kutleše za nadbiskupa koadjutora Zagrebačke nadbiskupije i nasljednika Josipa Bozanića komentirali su u utorak sociolozi religije Ivica Maštruko i Gordan Črpić, ocijenivši da će Kutlešina politika biti nešto suvremenija, ali bez radikalnih promjena.


Dosadašnjeg splitsko-makarskog nadbiskupa i predsjednika Hrvatske biskupske konferencije Dražena Kutlešu papa Franjo imenovao je nadbiskupom koadjutorom Zagrebačke nadbiskupije, a 73-godišnjeg zagrebačkog nadbiskupa i kardinala Josipa Bozanića trebao bi naslijediti kad Bozanić navrši 75 godina.


Maštruko: Kutlešina politika više u skladu s  “aggiornamentom”


“S novim zagrebačkim nadbiskupom bit će razlika u odnosu na Bozanića”, ocijenio je u razgovoru za Hinu sociolog religije Ivica Maštruko, koji smatra da je Kutleša po svojim stajalištima i dosadašnjim istupima u većoj mjeri sljedbenik politike pape Franje.
Maštruko smatra da je Kutleša sasvim sigurno izbor pape Franje, jer se radi o biskupu koji podržava njegove stavove, dok će se u odnosu na Bozanića makar deklarativno pozivati na njegovu politiku.


“Nastojat će se na manifestacijskoj i deklarativnoj razini predstaviti kao nasljednik Bozanićeve politike i njegovih napora, uz sve hvale koje ide na račun onog koji odlazi”, kaže Maštruko.


No, u praksi i javnim istupima vjerojatno će Kutlešina politika biti nešto drugačija i suvremenija te više skladu s onim što se u Katoličkoj crkvi naziva “aggiornamento” (prilagodba potrebama današnjice).


S druge strane, za vjernike neće biti osobitih promjena ni na manifestacijskoj niti na praktičnoj razini. “Ovisit će to o samoj osobi i karizmi te ponašanju, stavovima i javnim istupima Kutleše, da na neki način pridobije što više simpatija i podrške samih vjernika”.


Maštruko ne očekuje promjenu odnosa između crkve i države jer to u većoj mjeri ovisi o ponašanju državne vlasti, gdje se odnos prema Katoličkoj crkvi i nadbiskupu neće mijenjati.


“Vlada će i dalje biti spremna na suradnju, neće ni jednim svojim postupkom kritična prema Katoličkoj crkvi ni njezinom vodstvu već će i dalje svim mogućim mjerama podilaziti Crkvi ne bi li posrednim putem dobili podršku vjernika”.


Maštruko ocjenjuje da je izbor Kutleše dobra odluka kojom se promjena u katoličkoj hijerarhiji u Hrvatskoj nastavlja prema željama i namjerama samog pape Franje.


To je sukladno papinim dosadašnjim stajalištima o ulozi, ponašanju i strateškoj politici Katoličke crkve, a riječ je o promjenama u samoj kuriji i papinom osobnom ponašanju i primjeru u odnosu na katoličku hijerarhiju.


Črpić: Neće biti radikalnih promjena, moguća nova dinamika


Sociolog religije i prorektor za organizaciju i poslovanje na Hrvatskom katoličkom sveučilištu Gordan Črpić smatra da neće biti radikalnih promjena u djelovanju novog nadbiskupa već očekuje “kontinuitet s novom dinamikom”.


Kaže da Kutleša nije bitno različit od Bozanića. “Ne mislim da će tu biti nekih značajnih promjena ni velikih odstupanja, slične su struke, slična načina komuniciranja i ophođenja, samo je Kutleša 20 godina mlađi”.


Upitan hoće li Kutleša biti više zagovornik politike pape Franje, Črpić odgovara kako bi se teško moglo reći da Bozanić nije bio zagovornik papine politike.


“Svaki papa ima neku svoju kadrovsku politiku, ima ideju, ali nadbiskupa Kutlešu je zaredio papa Benedikt, nije prvotni odabir ovog pape nego njegovog prethodnika”, podsjetio je.


No, Kutleša će sigurno imati nove odgovore i donijeti nove principe na probleme današnjice.


“Njega se može prosuđivati iz onog što je radio u porečko-pulskoj i splitsko-makarskoj nadbiskupiji. Očito je riječ o radniku koji je samozatajan, nije previše medijski prisutan i dobro radi svoj posao uz socijalnu osjetljivost”, rekao je Črpić.


Osim toga, Kutleša već ima povjerenje hrvatskih biskupa, koji su ga ranije izabrali za predsjednika HBK, što je vjerojatno doprinijelo odluci da ga se imenuje nadbiskupom koadjutorom.


Črpić također smatra da će Kutleša imati puno posla u Zagrebačkoj nadbiskupiji, posebno nakon potresa i obnove koja je u tijeku.