Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

OBUKA UKRAJINSKIH VOJNIKA

Socijademokrati objasnili zašto su podržali HDZ

Autor: Hina

16.12.2022. 19:20
Socijademokrati objasnili zašto su podržali HDZ

Foto: Emica Elvedij/PIXSELLSaborski zastupnik Socijaldemokrata i potpredsjednik Sabora Davorko Vidović pojasnio je u petak zašto su zastupnici Kluba Socijaldemokrata glasali za sudjelovanje Hrvatske u misiji EUMAM poručivši da podrška misiji ne znači podršku bilo kojoj stranci, pa ni HDZ-u.


“Glasanje za odluku ne znači podršku bilo kojoj stranci, pa ni HDZ-u, ili bilo kojem pojedincu u Hrvatskoj jer mi nismo ničiji sljedbenici niti navijači. Ne znači ni mirenje s praksom nezakonitog postupanja, kojeg je bilo kod predlaganja odluke”, izjavio je Vidović u Saboru.


Ne odustajemo od zahtjeva da predsjednik Republike i predsjednik Vlade moraju surađivati na pitanjima koja su Ustavom navedena, poručio je.
Odluka “za” ne znači ni mirenje s katastrofalnim pokušajima manipulacije političkim strankama i građanima zemlje, podjelama, plašenjem ljudi, stigmatiziranjem bilo koga “putinovcima, milanovićevcima, žetončićima”.


Glasanje “za” znači dosljednu, nedvosmislenu i stvarnu podršku Ukrajini, a ne samo deklarativnu podršku, u borbi za slobodu i teritorijalnu integritet, podršku zajedničkoj politici EU-a u obrani zajedničkih vrijednosti „jer EU za nas nije samo krava muzara već zajednica vrijednosti”.


Kod odluke bio nam je važan meritum, naglasio je Vidović podsjetivši da su tražili ocjenu ustavnosti odluke te da je Ustavni sud, kako su je protumačili, rekao da nije bilo protuustavnosti.


Bilo je možda neustavnih, ali ne i protuustavnih rješenja jer bi to dovelo u pitanje prethodnih 40 drugih odluka pripremanih na isti način, ustvrdio je.


Za one koji se nisu uključili u glasanje Vidović je ocijenio da im nedostaje stava, pravih vrijednosti i principijelno postupanje.


Od ukupno 18 zastupnika  Socijaldemokrata 16 je bilo prisutno na glasanju (dvoje su izostali sa sjednice zbog opravdanih razloga). “Za” je glasalo njih 15-ero, dok se iz tog Kluba izuzeo od glasanja Franko Vidović, predsjednik Odbora za obranu.