Četvrtak, 7. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

PIRANSKI ZALJEV

Slovenski ribari se zbog hrvatskih kazni žalili Europskom sudu

Autor: Hina

14.03.2023. 18:00
Slovenski ribari se zbog hrvatskih kazni žalili Europskom sudu

Foto: Marko Gracin/NLSlovenski ribari koji su dobili kazne od Hrvatske zbog ribolova u Piranskom zaljevu obratili su se Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, nakon što su iscrpili pravne mogućnosti žalbe u Hrvatskoj, prenijela je u utorak slovenska agencija STA.


Hrvatske vlasti naplaćuju kazne slovenskim ribarima zbog ribolova na području u Piranskom zaljevu koje je prema arbitražnoj presudi pripalo Sloveniji. Hrvatska ne priznaje presudu i inzistira na granici u zaljevu po crti sredine.


Ribari su se obratili Europskom sudu za ljudska prava jer su iscrpili sve pravne mogućnosti u Hrvatskoj, uključujući i  Ustavni sud, navodi se.
Koparski ribar Matjaž Radin rekao je za STA da je kazni toliko da se više niti ne broje.


Slovenska država financira pravnu pomoć ribarima, ali izvori u ministarstvu vanjskih poslova (MZEZ) ističu da ne sudjeluje u postupcima pred tim sudom, jer bi se u tom slučaju sud proglasio nenadležnim.


Po riječima predstavnika ribara, od Europskog suda nije stigla nikakvu obavijest o tome hoće li se tužbe ribara uzeti u razmatranje. Izvori slovenskog ministarstva vanjskih poslova ocjenjuju da kad bi sud uvažio žalbe ribara time bi na neki način legitimirao arbitražnu presudu, navodi STA.