Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

RASPRAVA O UMJETNOJ INTELIGENCIJI

Selak Raspudić u Saboru optužila ChatGPT za ljevičarenje: ‘Tuđman mu je sumnjiv, a Tito drag’

Autor: Hina

22.02.2023. 11:25
Selak Raspudić u Saboru optužila ChatGPT za ljevičarenje: ‘Tuđman mu je sumnjiv, a Tito drag’

Foto: Davor Kovačević/NL/iStockSelak Raspudić: ChatGPT je ljevičarski pristran, Tuđman mu je sumnjiv, a Tito drag. Saborski zastupnici nisu neprijateljski raspoloženi prema umjetnoj inteligenciji, ali neki smatraju da je ChatGPT jako politički pristran.


Slučaj je to sa zastupnicom Mosta Marijom Selak Raspudić, za koju je ljevičarenje ovog besplatnog programa toliki problem da je odlučila o tome jutros progovoriti u Saboru.


– ChatGPT samo je nominalno neutralan. Ne želi pisati pjesmu o Trumpu, ali piše panegirike Bidenu. Tuđman mu je sumnjiv, ali Tito nekritički drag. Možemo može, ali Domovinski pokret ne može. Za razliku od čovjeka koji se rađa i ostaje pristran, umjetna inteligencija definira se kao trenirana da odbije neprikladne zahtjeve i ne zauzima strane, koja ne hvali i ne kritizira odnosno čije riječi moraju ostati neutralne.
Na prvu se čini nejasno zašto bi to tako moralo biti kada je umjetna inteligencija proizvod tog pristranog čovjeka, po čijim uputama djeluje. No, dublje promišljanje daje puno instrumentalnije objašnjenje.


Zato što je tako definirana, umjetna inteligencija postaje nesporan alat za uporabu svih, čime se omogućuje da njena prava uloga, onoga tko kreira normalnost, zaživi u punom sjaju, žalila se Marija Selak Raspudić iznoseći stajalište Kluba zastupnika Mosta.


Zatim je ustvrdila da je zapravo skoro sve što se može naći na internetu, poput Wikipedije i društvenih mreža, ljevičarski orijentirano.


– Svi su ti kanali započeli kao neutralne platforme, alati koji omogućuju različitim i inherentno pristranim pojedincima da lakše izraze svoje ideje. Posljedično se, međutim, sve više razotkrivaju kao moćno političko oružje u rukama privilegirane manjine koja stremi cenzurirati, a povremeno i isključiti iz društvene zajednice neistomišljenike.


To se čini s ozbiljnim posljedicama i u stvarnom političkom prostoru. Sjetmo se, primerice, afere laptop Huntera Bidena i postavimo si pitanje kako bi završili američki izbori da ona nije bila zataškana. Znači čak da se i želi da ChatGPT bude neutrtalan, on procesuira informacije dostupne na internetu, filtrirani sadržaj kreiran od pristranih pojedinaca koji poluge moći drže u svojim rukama.


Stoga kada ChatGPT daje odgovore koji evidentno naginju na lijevu političku stanu, možemo reći da se više nego ikad razotkriva koliko je pristrana službena istina na internetu, optužila je Marija Selak Raopduć cijeli web za protežiranje političke ljevice.


Predsjednica Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka Sandra Benčić javila se za povredu Poslovnika kako bi joj replicirala.


– Postoje univerzalne vrijednosti, kolegice Raspudić, koje dijeli velika većina ljudi u svijetu iz ovog ili onog razloga. A umjetna inteligencija je još uvijek inteligencija, rekla je Sandra Benčić.


ChatGPT je pohvalio ustrajni kritičar Mosta Hrvoje Zekanović. Njemu je, tvrdi, ta aplikacija točno odgovorila da je Most – sekta ravnozemljaša s diplomom.


– Ni krajnja ljevica ni krajnja desnica pojma nemaju što je ChatGPT i zašto je rasprava o njemu toliko važna za Sabor i hrvatsku javnost. Mogu se samo nadati da će progresivne snage okupljene u Mostu imati priliku podrobno i analitički pristupiti ovoj temi i da će nam se pridružiti ostali koji se nalaze u Sabor, zaključila je Marija Selak Raspudić jutrošnju polemiku u sabornici o političkim preferencijama umjetne inteligencije.