Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Hrvatski sabor

Selak Raspudić aktualizirala pitanje promjene načina rada Sabora

Autor: Hina

01.03.2023. 16:31
Selak Raspudić aktualizirala pitanje promjene načina rada Sabora

Foto: Patrik Macek/PixsellSaborska zastupnica Mosta Marija Selak Raspudić aktualizirala je u srijedu pitanje potrebe izmjene saborskog Poslovnika, kojim bi se poboljšao rad Hrvatskog sabora.


Promjenama Poslovnika, temeljnog dokumenta koji uređuje način rada Hrvatskoga sabora, ističe Selak Raspudić, nužno je pristupiti kako bi se rad zakonodavne institucije učinio proaktivnim i svrhovitim, te poboljšala operativnost.


Selak Raspudić predlaže kvorum od trećine zastupnika za održavanje sjednice


Vlada se kontinuirano oglušuje o pitanja saborskih zastupnika, sabornica je nerijetko prazna, a saborski odbori ne obavljaju svoj posao kako treba, što posljedično dovodi do gubitka vjere građana u predstavničko tijelo, smatra Selak Raspudić, zbog čega je u proceduru uputila svoj prijedlog izmjena Poslovnika.
Izmjenama predlaže uvođenje kvoruma od trećine ukupnog broja zastupnika kako bi se plenarna sjednica uopće mogla održati. Kako bi u sabornici bio veći broj zastupnika predlaže da se sjednice radnih tijela održavaju u dane kada nema plenarne sjednice.


Pojedini su zastupnici članovi po četiri, pet ili više radnih tijela pa ne mogu kvalitetno ispuniti svoje dužnosti, a događa se i da ne mogu prisustvovati sjednicama više radnih tijela koje se odvijaju istovremeno, ističe Selak Rasudić.


Za kvalitetniji rad saborskih radnih tijela traži dostavu zakonskih prijedloga minimalno osam dana prije rasprave radi pripreme.


Predlaže i smanjenje njihova broja na četiri stalna odbora – za Ustav, Poslovnik i politički sustav, za zakonodavstvo, za europske poslove i za izbor, imenovanja i upravne poslove, te Mandatno-imunitetno povjerenstva, a ostala neka se osnivaju po potrebi.


Također smatra da treba smanjiti ukupan prosječan broja članova radnih tijela, kao i broj vanjskih članova.


Novina bi bila i povećanje broja zastupnika potrebnih za osnivanje kluba zastupnika s tri na pet, čime bi se automatski smanjilo broj klubova, kao i da svaki zastupnik može biti član isključivo jednog kluba zastupnika.


O novim ministrima, prema prijedlogu, raspravljalo bi se na plenarnoj sjednici, a ne samo na saborskim odborima, dok bi zakonske prijedloge u Saboru predstavljali isključivo ministri, ne i državni tajnici.


Jandroković: Odbor za Ustav je ovlašteni predlagatelj izmjena Poslovnika


Predlaže također obvezu rasprave o izvješćima državnih i javnih tijela u Saboru u kalendarskoj godini u kojoj su ta izvješća podnesena, da se obveže Vladu na ažurnije odgovaranje na zastupnička pitanja, kao i ukidanje tzv. vjerodostojnog tumačenja zakona.


No, je li Selak Raspudić ovlašteni predlagatelj izmjena Poslovnika problematizirao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.


Naveo je kako je propisano da je to Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav, na što ga je zastupnica Mosta optužila da želi blokirati reformu Sabora.