Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

OBJAVA HAJDAŠ DONČIĆA

SDP odlučio pokrenuti smjenu Paladine ako ga Plenković prije ne smijeni

Autor: Hina

27.12.2022. 16:41
SDP odlučio pokrenuti smjenu Paladine ako ga Plenković prije ne smijeni

Foto: Davor Kovačević/NLSaborski zastupnik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić u utorak je u Čakovcu izjavio da će SDP nezadovoljan dinamikom obnove na potresom pogođenom području,  poslije 15. siječnja, ako ga dotad premijer ne smijeni, pokrenuti pitanje opoziva ministra Paladine, a također i državnog tajnika Hanžeka.


„Ne da je ovo nestvarno, nego je ovo sramotno. U Hrvatskoj smo do sada imali dvije velike obnove, jednu poslije Domovinskog rata, kada se godišnje obnavljalo preko 30 tisuća kuća i obnovu u Gunji koja je bila završena u rekordnom vremenu. Dakle, ovo je katastrofalno, a ovdje nije greška samo ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Paladine već i premijera”, rekao je Dončić


Ocijenio da je upravo premijer  “taj koji zadaje kurs Vladi i od kojeg sve kreće i kod kojeg sve završava.”
Na novinarsko pitanje hoće li to biti zajednička inicijativa s Mostom, Hajdaš Dončić je odgovorio da to ovisi o taktici te da do 15. siječnja “‘cijela ta priča ni ne može ući u javnost.”


Potpredsjednik SDP-a  Hajdaš Dončić rekao je da ne bi bilo dovoljno da ode samo državni tajnik  Središnjeg državnog ureda za stambeno zbrinjavanje i obnovu Gordan Hanžek, već da  treba otići i ministar.


Na primjedbu novinara da to možda nije najbolje rješenje jer bi trebalo vremena da se novi ministar uhoda, Hajdaš Dončić je rekao da ‘nije stvar u uhodavanju, nego u ubrzavanju procesa:


„Pitanje je  je li ministar Paladina uopće imao političku podršku, pošto ne pripada HDZ-u, da ubrza neke procese. To znači u opremanju zakona, podzakonskih akata i slično. No, ponavljam još jednom, ključna i odgovorna osoba za to je Andrej Plenković, ne toliko ministar”, izjavio je.


Kolar: Konačno na proljeće izgradnja prvih zamjenskih kuća​


O obnovi je govorio i krapinsko- zagorski Željko Kolar


„Imamo 28 kuća koje je potrebno srušiti i sagraditi nove. Nekoliko sam puta javno izražavao svoje nezadovoljstvo s obnovom jer ona zapravo nije ni postojala. No, treba reći da se je konačno nešto pokrenulo pa se tako na području županije srušilo osam kuća, a za još osam kuća je doneseno rješenje o rušenju”, rekao je Kolar  i dodao da je za osam kuća doneseno rješenje o novoizgradnji.


Istaknuo je kako očekuje da će nakon donošenja rješenja ubrzo doći i do raspisivanja javnih poziva i poziva izvođačima radova te da se nada da će se ‘konačno na proljeće početi s izgradnjom prvih zamjenskih kuća.


„Očekujem da se do kraja travnja sruše apsolutno sve kuće koje je potrebno srušiti na području Krapinsko-zagorske županije i da počnemo s izgradnjom svih kuća koje je potrebno izgraditi do ljeta sljedeće godine. Smatram da je to moguće”, naglasio je Kolar.


Kolar je odgovorio i na novinarsko pitanje treba li ministar Paladina otići.


„Sigurno da nije ministar Paldaina odgovoran za ono što se nije napravilo prije dvije godine. Znači, ako već idemo ocjenjivati čovjeka, onda ga ocjenjujemo od trenutka dok je sjeo u fotelju i do onoga što je do danas napravio. Želim reći da je velik iskorak napravljen u komunikaciji, ali i u radu samog Ministarstva i Fonda”, rekao je.


Novinare je zanimalo i zašto se još nije sastalo Vijeće za nacionalnu sigurnost, a Hajdaš Dončić je rekao da se Vijeće trebalo sastati.


„Nevezano ako postoje bilo kakvi politički prijepori između gospodina Milanovića i Plenkovića, mislim da je pitanje države, pitanje koje nadilazi njihove međusobne pogreške u komunikaciji”, zaključio je.