Nedjelja, 1. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

RIZIK I TROŠAK

Sanja Musić Milanović: Hrvati su prvaci Europske unije u debljini

Autor: Ljerka Bratonja Martinović

15.03.2023. 19:34
Sanja Musić Milanović: Hrvati su prvaci Europske unije u debljini

Foto: Jurica Galoic/PIXSELLHrvatski su građani najdeblji u Europskoj uniji: čak 65 posto odraslih i 35 posto djece ima prekomjernu težinu, što nas čini prvacima Europe, a djecu svrstava na peto mjesto u EU-u po debljini, upozorila je Sanja Musić Milanović, voditeljica Službe za promicanje zdravlja HZJZ-a, na danas održanoj 7. konferenciji o debljini u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo »Dr. Andrija Štampar«.


Liječenje bolesti povezanih s debljinom Hrvatsku stoji čak 1,7 milijardi eura godišnje, odnosno 2,7 posto BDP-a. Ako ovako nastavimo, 2060. godine trošit ćemo 3,5 posto BDP-a, ili 5,8 milijardi eura, na nešto što je preventabilno, ukazala je Musić Milanović.


Na pitanje novinara stimulira li Vlada debljanje ograničavanjem cijena namirnica koje debljaju poput carskog mesa, bijelog brašna ili ulja odgovorila je da moramo povesti računa o umjerenosti u konzumaciji hrane.
Prekomjerna tjelesna težina je, naime, rizični čimbenik za mnoge bolesti, od kardiovaskularnih i bolesti lokomotornog sustava, do stigmatizacije, bolesti mentalnog zdravlja i pojedinih vrsta karcinoma.


U NZJZ-u »Dr. Andrija Štampar« problemu liječenja debljine pristupa se multidisciplinarno te tamo imaju tri savjetovališta koja uključuju savjetovanje s nutricionistom, kineziologom, liječnikom i psihoterapeutom.


Ministarstvo zdravstva još je lani formiralo radnu skupinu za izradu Akcijskog plana za prevenciju debljine, koji bi trebao biti donesen sredinom godine, rečeno je na konferenciji.


– Ne smiješi nam se ništa vedro ako ne poduzmemo promjene u čitavom društvu. Hrvatsko društvo za debljinu donijelo je smjernice koje bi trebale dovesti do promjene stava prema debljini.


Sve koji se bave debljinom, osobito obiteljske liječnike, pozivamo da prepoznaju debljinu, preporuče liječenje, a onda treba postaviti ciljeve i pratiti liječenje, poručio je Davor Štimac, predsjednik Hrvatskog društva za debljinu.


O debljini se nekad govorilo samo kao o estetskom problemu, a danas znamo da je to, nažalost, i jedan od vodećih uzroka smrtnosti, upozorio je psihijatar Veljko Đorđević. Pretilost je smrtonosna bolest koju trebamo i prevenirati i liječiti i pratiti tijekom cijeloga života, poručio je.