Petak, 31. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

SKANDAL U POLICIJI

Sakoman u DORH-u daje iskaz: ‘Pretvaramo se u kokoko-državu’

Autor: P. N.

25.01.2023. 11:16
Sakoman u DORH-u daje iskaz: ‘Pretvaramo se u kokoko-državu’

Foto: Goran Stanzl/PIXSELLPsihijatar Slavko Sakoman danas je pozvan na razgovor u DORH nakon jučerašnjih šokantnih izjava na N1 televiziji, gdje je ispričao da ima saznanja o policajcima koji su tijekom intevencije “počastili” prisutne kokainom. Svemu je navodno svjedočio i sin jednog visokog državnog dužnosnika.


Policija je poslijepodne potvrdila kako je pokrenulo istragu.


“Očekujem da će me puno više pitati nego što ću reći. Jučer sam za N1 rekao tu priču, nije fokus na mojim motivima. Žao mi je tih mladih ljudi koji će možda imati neke poteškoće. U fokusu je naprosto ukazivanje na istinu koja se tiče građana Hrvatske.
Dva pisma premijeru i ministru Božinoviću, ravnatelju policiji, gdje im kažem kao stručnjak, što se događa u Hrvatskoj od 2015. naovamo. Mi se pretvaramo u kokoko-državu, državu korupcije, kokaina i kocke. Zašto nisu pokrenute sborske rasprave o tome, zašto moji kolege psihijatri nisu ni riječ rekli o tom problemu…”, izjavio je pred DORH-om jutros Sakoman, prenosi N1.


Ponovio je da mu je priču o policajcima s kokainom ispričala majka mladića koji je već godinama ovisan o drogi, a naknadno mu je i on sam sve potvrdio.


Psihijatar ne zna je li naštetio ugledu policije ako se situacija koja se ne bi smjela dogoditi naprosto dogodi. ”Ja ne mogu negirati mogućnost da je duboka istina drugačija. Ali jedan spontani iskaz majke koja je pala na 50 kila jer joj je sin recidivirao”, dodao je.


Upitan je zašto nije službenim kanalima pokušao prijaviti policijske službenike.


“Da sam to učinio samo tako, diskretno, pojeo vuk magare. Procijenio sam da je javni interes toliki da sam to odlučio podijeliti s televizijom. Žao mi je što su spomenuli sina jednog dužnosnika. Možda bi njegova situacija ili situacija njegovog oca bila lošija da nisam ništa rekao”, dodao je.


Prema njegovim riječima, zlouporaba kokaina u vojsci i policiji nisu više izolirani incidenti.


“Droga je enormna, kad bi policija zaplijenila samo deset posto, rekao bih da dobro rade posao. Mislim da policija ne plijeni dovoljno droge, a i ona se prenosi iz jednog grada u drugi, pa praćenje više nije moguće jer se ne radi o heroinu. Heroinski ovisnik se morao javiti na liječenje, a ovo točno pokazuje kakav je rad policije na lokalnoj razini.


Većina djelatnika policije želi raditi, ali da bi oni radili, njihovi šefovi moraju to dopustiti, moraju poticati i motivirati. Po mom sudu to ne rade. Organizirani kriminal po svojoj naravi je sprega kriminalaca i sustava koji im daje potporu. Ni karteli u Meksiku ne bi dilali da nije čak i glavni šef policije dio tog lanca”, zaključio je Sakoman, prenosi N1.