Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

NEZADOVOLJNI REBELANSOM

Saborska oporba: Vlada koristi inflaciju da bi punila proračun, građanima daje mrvice

Autor: Hina

27.10.2022. 21:01
Saborska oporba: Vlada koristi inflaciju da bi punila proračun, građanima daje mrvice

Foto: Patrik Macek/PIXSELLSaborska oporba izrazila je u četvrtak nezadovoljstvo predloženim rebalansom državnog proračuna, tvrdi kako on pokazuje da Vlada koristi inflaciju da bi punila proračun, a da građanima daje mrvice, HDZ to odbacuje i ističe da Vlada racionalno upravlja financijama.


Nekoliko puta se snižavao PDV na najvažnije namirnice, to je dokaz da Vlada ima osjećaj za one kojima je pomoć najpotrebnija, odgovorila je HDZ-ova Grozdana Perić na oporbene tvrdnje da na rastu cijena i poreznih davanja država puni proračun preko „grbače“ građana.


Predloženim rebalansom, ukupni prihodi proračuna povećavaju se za 758,2 milijuna kuna – na 171,8 milijardi kuna, dok rashodi ostaju na 184,7 milijardi kuna. Na rast proračunskih prihoda prvenstveno utječu prihodi od poreza, koji su veći za 4,4 milijarde kuna u odnosu na prihode planirane rebalansom iz svibnja.


Mrak Taritaš: Dobitnik je Vlada, gubitnik građani
Proračun raste za pet milijardi kuna, a tek jedna milijarda se vraća građanima kroz mjere pomoći, konstatira Peđa Grbin (SDP), dobitnik proračuna je Vlada, a gubitnik su građani, dodaje Anka Mrak Taritaš (Glas).


Netko na našim građanima masno zarađuje, nisu sva povećanja cijena opravdana, uvođenje poreza na ekstra profit je opravdano i nužno, poručuje Vesna Vučemilović (HS).


Davor Bernardić (Socijaldemokrati) kaže da rebalans pokazuje da ne postoji nikakva vizija gospodarskog oporavka. Svakog danas nas je sve manje, a živimo sve teže, gospodarski rast je malen, krhak, inflacija će nastaviti rast, životni standard se urušava, istaknuo je.


Marin Lerotić (IDS) upozorava kako se, unatoč rastu prihoda od poreza, deficit proračuna smanjio tek za 700-tinjak milijuna kuna, odnosno za pet posto.


Razlog je što ne znamo riješiti problem tamo gdje curi, a to je zdravstvo, niti znamo povući sredstva iz EU, kazao je i naveo kako ćemo manjak proračuna od oko 12 milijardi kuna riješiti zaduživanjem. Svaki dan se zadužimo za 35 milijuna kuna i tako svaki dan u godini, naglasio je.


Bernardić: Gdje je nestao Paladina, gdje je nestala obnova?


Oporba Vladu kritizira zbog spore obnove Zagreba i Banovine nakon potresa, ali i jer nije povukla 5,3 milijarde kuna iz EU fondova.


Ovo je neizdrživa situacije, nisu iskorištena sva sredstva od EU fondova, Banovina se ne obnavlja, kazao je Nikola Grmoja (Most), pa pozvao građane da razmisle koliko ih košta aktualna Vlada i njena korupcija.


Bernardić uvjerava da Hrvatska do srpnja iduće godine neće iskoristiti sredstva za obnovu od potresa. U Zagrebu i na Banovini se ne događa gotovo ništa, gdje je nestao ministar Paladina, gdje je nestala obnova, upitao je.


U obnovi se kasni, i to dramatično, dodaje Urša Raukar Gamulin (ZLB).


I Katarina Peović (RF) naglašava da ne povlačimo dosta EU sredstva, da nema  projekcije kako povećanje prihoda od PDV-a usmjeriti u zelenu tranziciju i za socijalne potrebe. Platiti ćemo preko 1, 5 milijardi kuna za arbitražni sporazum s MOL-om, a za zelenu tranziciju trošimo  samo dvije milijarde kuna, kazala je.


Stipo Mlinarić (DP) pozvao je ministra financija da se isprave višegodišnje nepravde prema HRVI i njihovim invalidninama te mirovinama branitelja. Još je 2010. premijerka Kosor za deset posto skinula mirovine veće od 3.000 kuna, ispravite tu nepravdu, pozvao je zastupnik.