Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

RASPRAVA

Sabor u četvrtak o ograničenjima plaća u lokalnim jedinicama

Autor: Hina

18.01.2023. 17:41
Sabor u četvrtak o ograničenjima plaća u lokalnim jedinicama

Foto: Patrik Macek/PIXSELLHrvatski sabor u četvrtak će raspraviti Vladin zakonski prijedlog kojim se uređuju proračunska ograničenja plaća za zaposlenike općina, gradova i županija.


Prema izmjenama Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, masa sredstava za plaće zaposlenih u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave ne bi smjela iznositi više od 18 posto prihoda poslovanja jedinice ostvarenih u godini koja prethodi godini izrade proračuna.


Isto ograničenje predlaže se i u jedinicama koje su u godini koja prethodi godini izrade proračuna ostvarile sredstva fiskalnog izravnanja iz proračuna i pomoć izravnanja za financiranje decentraliziranih funkcija u kojima iznos tih pomoći prelazi 20 posto prihoda poslovanja, a masa sredstava isplaćenih za plaće više od 15 posto.
“U takvim jedinicama ukupna masa sredstava za plaće ne smije se povećavati u odnosu na godinu koja prethodi godini izrade proračuna”, objasnio je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.


Ograničenja ne uključuju sredstva za plaće zaposlenih na poslovima državne uprave i na provedbi projekata za iznose koji se financiraju iz inozemstva. Osim toga, predlaže se i urediti naknade za rad lokalnih dužnosnika i njihovih zamjenika koji dužnost obnašaju bez zasnivanja radnog odnosa.


Općinski načelnik, gradonačelnik, župan i njihovi zamjenici odlučuju hoće li svoje dužnosti obavljati profesionalno. Zakonom je ta mogućnost predviđena samo za načelnike, gradonačelnike i njihove zamjenike te zamjenike župana, a sada se predlaže da se to proširi i na župane.


Sabor će raspraviti i izmjene zakona o trgovačkim društvima i o javnobilježničkim pristojbama. Ovim posljednjima, sve osobe s invaliditetom, neovisno o uzroku invaliditeta, oslobodile bi se plaćanja javnobilježničkih pristojbi.


Materija Tarifa javnobilježničkih pristojbi izdvojila bi se iz zakona, a tarife bi uredbom propisivala Vlada, kako je to uređeno i za upravne i sudske pristojbe. Iznosi iskazani u kunama uskladili bi se s eurom koji je postao službena valuta.