Četvrtak, 29. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

BEZ PRIMJEDBI

Sabor se ne protivi razrješenju zamjenice pravobraniteljice za djecu Ivane Buljan

Autor: Hina

22.11.2023. 19:43
Sabor se ne protivi razrješenju zamjenice pravobraniteljice za djecu Ivane Buljan

Foto: Davor Kovačević/NLHrvatski sabor nije u srijedu poslijepodne imao primjedbi na prijedlog pravobraniteljice za djecu da dužnosti razriješi njenu zamjenicu Ivanu Buljan na njen osobni zahtjev. Dužnost zamjenice Buljan je preuzela u svibnju 2018., s tim da je od 2019. pa nadalje koristila rodiljni i roditeljski dopust, odnosno nije bila prisutna u Uredu, a 7. studenoga ove godine podnijela je zahtjev za razrješenje zbog osobnih i obiteljskih razloga, rekla je Helenca Pirnat Dragičević.


S obzirom na to da zakon kaže da će se pravobranitelj i njegov zamjenik razriješiti prije isteka mandata kada sami to traže, predlažem Saboru da donese odluku o razrješenju Ivane Buljan, rekla je pravobraniteljica.


Pravobraniteljica za djecu ima dvije zamjenice, druga je Maja Gabelica Šupljika, zamjenice bira i razrješava Sabor na prijedlog pravobraniteljice. Pravobraniteljica i njene zamjenice su dužnosnice, biraju se javnim pozivom na osam godina i mogu biti ponovno izabrane.
Jedina koja je sudjelovala u raspravi bila je Nada Murganić (HDZ) koja je kazala da je Buljan sama tražila razrješenje i da se tu nema što raspravljati. Zahvalila joj je na radu i zaželjela uspjeh na novom poslu.


Murganić je istaknula važnost zaštite dječjih prava i naglasila da se Vlada trudi svakom djetetu osigurati pristup osnovnim pravima i uslugama.


U proračunu je, po svim segmentima, predviđeno više d 650 milijuna eura da bi se ostvarilo europsko jamstvo za djecu, kazala je i naglasila kako su prioritet djeca u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti, djece romske nacionalnosti, ona s teškoćama u razvoju, djeca iz ruralnih područja, djeca migranata, raseljenih iz Ukrajine te djeca čiji su roditelji u zatvoru.


Procjenjuje se da je na razini EU 22 posto djece u riziku od siromaštva, Hrvatska je ispod toga, no ima prostora za poboljšanje, kaže Murganić.