ponedjeljak, 11. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

NASTAVAK SJEDNICE

Sabor raspravlja razrješenju dužnosti predsjednika Uprave HERA-e Danijela Žambokija

Autor: Hina

28.10.2022. 08:30
Sabor raspravlja razrješenju dužnosti predsjednika Uprave HERA-e Danijela Žambokija

Foto: Davor Kovačević

Hrvatski sabor u petak će sjednicu nastaviti raspravom o prijedlogu Vlade da se dužnosti predsjednika Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) razriješi Danijel Žamboki na osobni zahtjev, te član Vijeća Dalibor Pudić zbog isteka mandata.
HERA se našla pod povećalom javnosti zbog sporne uloge u davanju dozvole za trgovanje plinom tvrtki OMS, koja je bila jedna od ključnih poluga u organiziranju pronevjere Ininog plina uz štetu veću od milijarde kuna. HERA-inu ulogu u toj aferi kritizirao je i saborski Odbor za gospodarstvo, na kojemu je zatražen odlazak čelnih ljudi te Agencije.


Zakona o državnim maticama


Prije toga, zastupnici će raspraviti konačni prijedlog izmjena Zakona o državnim maticama. Vlada je te izmjene zakona uputila u hitnu saborsku proceduru s obzirom da je u proceduri donošenja i Zakon o prestanku važenja Zakona o matičnom broju, a budući da je jedan od obveznih podataka koji se upisuje u državne matice upravo matični broj građana.


Izmjenama zakona stoga se prilagođava pravni okvir i propisuje novi set osobnih podataka koji se upisuju u državne matice.
Budući da je izmjenama i dopunama Zakona o državnim službenicima iz 2019. ukinuta obveza polaganja posebnog dijela državnog stručnog ispita, izmjenama Zakona o državnim maticama propisuje se i obvezno osposobljavanje i usavršavanje za obavljanje poslova matičarstva.


Predloženim izmjenama povećat će se kvaliteta podataka u državnim maticama, a isto tako osigurati stručni uredni rad matičara, rekao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.