Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

PRESEDAN

Sabor mora ponovno glasati o izbornim jedinicama zbog pogrešnog datuma

Autor: Dražen Ciglenečki

06.10.2023. 12:57
Sabor mora ponovno glasati o izbornim jedinicama zbog pogrešnog datuma

Foto: Davor Kovačević/NLDogodila se nevjerojatna pravna situacija i zastupnici u Saboru još će jednom morati raspraviti i izglasati Zakon o izbornim jedinicama. Taj je dokument, naime, u Narodnim novinama objavljen 4. listopada, a u njemu piše da stupa na snagu 1. listopada. Zakoni ne mogu djelovati retroaktivno, ali upitno je mora li se zbog ove pogreške baš ponoviti cijeli zakonodavni postupak ili bi Ustavni sud, kao u nekim ranijim sličnim slučajevima, jednostavno konstatirao da je Zakon o izbornim jedinicama stupio na snagu osam dana po objavi u Narodnim novinama.


Međutim, u Vladi i HDZ-u ne žele se kockati i ministar Ivan Malenica već je jučer najavio da će Vlada predložiti izmjenu zakona, tako da se iz njega izbriše datum 1. listopad.


Za odgodu optužuju Milanovića


Kompletna procedura, rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković, trajat će “dva, tri tjedna”. Za ovu odgodu HDZ optužuje predsjednika Zorana Milanovića, koji zakon, koji je u Saboru usvojen 28. rujna, nije potpisao odmah nego 3. listopada.
S Pantovčaka, međutim, uzvraćaju da je Milanović ispunio svoju obvezu sukladno Ustavu, u roku osam dana potpisao zakon, ali da on nije HDZ-ov pisar. Predsjednik SDP-a Peđa Grbin proteklih dana je javno upozoravao da spomenutog zakona nema još u Narodnim novinama, iako bi na snazi trebao biti od 1. listopada.


Tu valja primijetiti da si je Vlada sama zadala ovaj datum za donošenje Zakona o izbornim jedinicama. Ustavni sud je stari zakon ukinuo s 1. listopadom, ali nije naložio Saboru da do tog dana mora usvojiti novi.


Jandroković je jučer objasnio da se htjelo spriječiti pravni vakuum. Ali, Hrvatska bi sasvim normalno mogla neko kraće vrijeme živjeti bez Zakona o izbornim jedinicama, ne bi to izazvalo nikakve pravne posljedice.


Kako bilo, na Grbinove izjave nije reagirao nitko iz Vlade, ali onda je jučer u Sabor, po sasvim drugom poslu, došao ministar Malenica i zastupnica Mosta Marija Selak Raspudić iskoristila je tu priliku kako bi ga u replici pitala o nepodudarnosti između datuma objave u Narodnim novinama i dana stupanja na snagu zakona u vezi kojeg se vladajuća koalicija i oporba sukobljavaju već mjesecima.


“Mi smo sve napravili, ali…”


Isprva je Malenica bio neodređen, ali onda mu je još nekoliko prisutnih zastupnica uputilo pitanje o istoj temi i ministar je odlučio to prelomiti.


– Nije slučajno da je zastupnica Selak Raspudić istaknula ovu situaciju u kojoj se sada nalazimo, s obzirom na njezine odnose s predsjednikom države, koji je trebao potpisati zakon da bi on stupio na snagu 1. listopada.


Vlada ga je na vrijeme predložila, zakon je prošao dva čitanja u Saboru i izglasan je, čime smo ispunili što je Ustavni sud od nas tražio. Zašto je predsjednik učinio to što je učinio, pitanje je za njega. Je li tu bilo određene namjere ili je riječ o lijenosti, pitanje je za njega.


Mi smo sve napravili, ali, naravno, kao Ministarstvo i Vlada predložit ćemo izmjene zakon, kako bi on stupio na snagu, kazao je ministar pravosuđa i uprave.


Zastupnica Mosta mu je kazala da objava u Narodnim novinama pokazuje da su se u Vladi “nadali da će ovo proći mimo očiju javnosti, u stilu – ako prođe, prođe”.


Selak Raspudić likuje


– Nije se to dogodilo jer ima nas koji pratimo što se događa pogotovo s ključnim zakonima, a vi se sada naknadno pokušavate vaditi iz cijele ove priče, likovala je Marija Selak Raspudić.


Shvaćajući da je na pomolu prvorazredan pravno-politički skandal, ubrzo je pred novinare stao predsjednik Sabora Jandroković.


– Hrvatski sabor je 28. rujna donio Zakon o izbornim jedinicama. Kao i svaki put odmah je po proceduri upućen u Ured predsjednika Republike, gdje je zaprimljen u ranim popodnevnim satima.


Očekivali smo da će ga predsjednik potpisati jer u situacijama kada su bili kratki rokovi do sada nismo imali problem. Čak je predsjednik potpisivao u jednom danu jer on brine o usklađenom djelovanju državnih tijela.


Međutim, sada do 1. listopada predsjednik, premda je imao tri dana, nije potpisao zakon i to nam je postalo malo sumnjivo. Ima li tu neke namjere ili savjetnici predsjednika nisu prepoznali da se to treba napraviti do 1. listopada, zapitao se Jandroković.


Uglavnom, Milanović je svoj potpis stavio 3. listopada i potom je saborska Služba za pripremu akata za objavu Zakon o izbornim jedinicama poslala u Narodne novine, u kojima je on izašao dan kasnije.


Prozirno, jeftino i naivno?


Jandroković je otkrio da su u Vladi i HDZ-u “znali da će se najvjerojatnije morati ponovo ići na izglasavanje tog zakona, iako su ustavnopravni stručnjaci podijeljenih mišljenja”.


– Da bismo izbjegli bilo kakva tumačenja da nešto nije ustavno, logično je da se ide u izmjenu članka koji se odnosi na dan stupanja zakona na snagu, naglasio je predsjednik Sabora. Jandroković je sugerirao da je HDZ u čitavoj ovoj pravnoj zavrzlami imao i neku političku računicu.


– Čekali smo da vidimo tko će se prvi uhvatiti u mišolovku. I kao i uvijek to je bio Most. Prvi je izišao s time, vidljivo pripremljen.


Nakon toga su reagirali Peđa Grbin, pa Sandra Benčić i onda nam se slika polagano slaže. Postoji sumnja da je saborska oporba opet htjela nešto loviti u mutnom i prebaciti odgovornost na vladajuću većinu i Vladu.


Međutim, to je toliko prozirna, jeftina i naivna smicalica na koju se, naravno, nitko nije uhvatio, zaključio je predsjednik Sabora.


Milanović: Nisam ja pisar koji radi na mig Vlade


Sve zakone koji su u Narodnim novinama objavljeni u srijedu, predsjednik Milanović potpisao je dan ranije. Da je on u dobrim odnosima s Vladom, nema sumnje da bi pronašao toliko vremena da makar za Zakon o izbornim jedinicama napravi iznimku i potpiše ga ranije.


Ali, predsjednik Republike ni ovako nije učinio ništa protuustavno i to je njegov ključan argument.


“Zakon o izbornim jedinicama izglasan je u Hrvatskom saboru 28. rujna, a predsjednik Republike potpisao ga je 3. listopada, dakle sve po Ustavu i poštujući ustavni rok.


Pravo je pitanje zašto je novi Zakon o izbornim jedinicama u Hrvatskom saboru izglasan tek 28. rujna i zašto je saborska većina pri tome u zakon ugradila 1. listopada kao datum stupanja zakona na snagu.


Osim što nije vodila računa o okvirnim rokovima za donošenje novog zakona koje je postavio Ustavni sud, vladajuća većina je pokušala izvesti proceduralnu prevaru tako što je propisala 1.listopada kao datum stupanja zakona na snagu ne vodeći računa o ustavnom roku u kojemu Predsjednik Republike proglašava izglasane zakone.


Predsjednik Republike nije pisar koji će raditi na mig Vlade kako bi ispravio politički i proceduralni šlamperaj vladajuće većine u Hrvatskom saboru”, ističe se u priopćenju Ureda predsjednika.


S Pantovčaka poručuju da će se Milanović i ubuduće voditi isključivo svojim ustavnim obvezama, “bez obzira na političke i proceduralne nasrtaje HDZ-a i njegovih partnera u Hrvatskom saboru”.