Četvrtak, 18. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

DOBIO 77 GLASOVA

Sabor iskazao povjerenje ministru Damiru Habijanu. SDP-ovci napustili dvoranu

Autor: Hina

20.12.2023. 17:57
Sabor iskazao povjerenje ministru Damiru Habijanu. SDP-ovci napustili dvoranu

Foto: Patrik Maček/PIXSELLDamir Habijan novi je ministar gospodarstva i održivog razvoja, odlučio je u srijedu Hrvatski sabor. Treći ministar gospodarstva u aktualnoj Vladi dobio je glasove 77 zastupnika, jedan je  zastupnik bio suzdržan, a 35 protiv njegova izbora. SDP u glasovanju nije sudjelovao, jer je prije glasovanja napustio sabornicu.


SDP u ovome neće sudjelovati, ovo nema smisla, kazao je Peđa Grbin (SDP) pa otišao s kolegama.


Habijan prisegnuo


Nakon što mu je iskazano povjerenje, Habijan je prisegnuo da će ministarsku  dužnost obnašati savjesno i časno, poštovati Ustav, zakone i pravni poredak, te se zalagati za svekoliki napredak Hrvatske.
Na saslušanju na odborima za gospodarstvo i za zaštitu prirode naglasio je da će se u svom radu odlučno suprotstaviti eventualnim nepravilnostima ili nezakonitostima.


„Bilo kakve nepravilnosti, nepodopštine ili nezakonitosti, kod mene neće proći“, poručio je Habijan.


Priznao je kako je resor u koji odlazi „izazovan“, ali i naglasio kako je kroz odvjetničku karijeru, stekao iskustvo u realnom sektoru.


Habijan dolazi na mjesto Davora Filipovića, ministra gospodarstva koji je smijenjen nakon što su u javnost dospjele informacije koje su kompromitirale njegovog savjetnika Juricu Lovrinčevića i otvorile novu aferu, Mrežu.


Habijan, rođen 1982., pravnik je po struci, od 2007. do 2020. radio je kao odvjetnik u odvjetničkom društvu u Varaždinu, specijalizirao se u području korporativnog i trgovačkog prava i u predmetima vezanim uz financije i kreditne institucije.


Bio je saborski zastupnik i vijećnik u varaždinskom Gradskom vijeću, a u mandatu 2017.-2021. bio je i predsjednik Gradskog vijeća. Od 2016. predsjednik je GO HDZ-a Varaždin.


Izglasavanje povjerenja, oporba je iskoristila kako bi ponovno prozvala Vladu i HDZ za korupciju, brojne afere, među njima i posljednju, Mrežu.


Afera Mreža je samo jedan krak afere Plin za cent, dio obračuna dviju struja unutar HDZ-a, jedne koja podržava Pavu Vujnovca i druga koja se zauzela za njegova jataka Lovrinčevića, kazala je Sandra Benčić (Možemo). Afera Mreža otkrila je da smo zarobljena država, država i narod talaca, kazao je Domagoj Hajduković (SD).


Marija Selak Raspudić (Most) pita se zašto premijer radi za Most, zašto aferu za koju tvrdi da je Mostova brže želi potopiti Habijanovim izborom? Cilj ove specijalne medijske operacije nije uvjeriti građane da HDZ nije korumpiran,  cilj je uvjeriti ih da smo svi isti, kako bi 60 posto građana koji ne izlaze na izbore, ostali kući, kazala je.


Orešković: Plenković je od dana nepremijer


Dalija Orešković (Centar) opetuje da je HDZ režim, koruptivan, maligan, da Andrej Plenković ima vlast, ali više nema legitimitet za vođenje države. „On je od danas nepremjer“, izjavila je.


Marijan Pavliček (HS) kolegama iz HDZ-a ironično je čestitao što po 30. put glasuju o novom ministru, te Habijanu koji se usudio prihvatiti biti ministar gospodarstva, pravnik po struci, nekoliko mjeseci prije izbora. Zadnjih sedam godina HDZ Hrvatima krade Božić, nagodinu neće biti tako, rekao je zastupnik.


Na prozivke iz oporbenih redova, Nikola Mažar (HDZ) uzvraća da se SDP raspustio sam poznatim štrikom oko vrata, a antikorupcijski Most dokazao svoju političku korumpiranost. S druge strane, na današnjim odborima, HDZ je pokazao Habijanovu stručnost, ali i borbu za transparentnost medija, rekao je.


Emil Daus (IDS) budućem ministru želi sve najbolje. Djeluje kao pošten i korektan čovjek, nadam se da ne voli pekmez pa ni na kruhu, kazao je, te Habijanu preporučio “Što dalje od pekmeza”.