Subota, 24. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Nepravomoćna presuda

Robert Žaja oslobođen optužbi za smrt sestara Filipović!

Autor: Vladimir Mrvoš

20.02.2023. 16:25
Robert Žaja oslobođen optužbi za smrt sestara Filipović!

Foto: Sergej DrechslerRobert Žaja oslobođen je optužbi za smrta sestara Filipović, odluka je riječkog suda.


Sudsko vijeće je presudilo kako nema dovoljno dokaza iznijetih tijekom suđenja da bi se mogla donijeti osuđujuća presuda.


Sutkinja je u obrazloženju presude istaknula kako je nekoliko svjedoka reklo da je vidjelo Renault kako u to vrijeme vozi suprotnim smjerom. No, dodala je, ostali su sa sigurnošću tvrdili da su vidjeli Golf, Renault ili Škodu Fabiju kako se kreću u zabranjenom smjeru.
Ni njihovi iskazi vezani uz slova i brojeve na registracijskim pločicama tog automobila ne potvrđuju da bi to bio automobil Clio Roberta Žaje, poručila je sutkinja Jasenka Kovačić.


Iskaz svjedoka koji je bio u zatvoru s Žajom tijekom istrage, a koji je navodno tvrdio kako mu je on priznao da je izazvao nesreću i pobjegao s mjesta događaja, Kovačić ne ocjenjuje mjerodavnim.


Rekla je, naime, da iskaze zatvorenika treba uzimati s rezervom zbog njihovih mogućih interesa u tome, kao i da nijedan drugi zatvorenik iz njihove zajedničke sobe nije čuo ništa o tom priznanju.


Tužitelji su najavili žalbu.


Optužnicom se Žaju teretilo da je 15. prosinca 2006. oko 20.25 sati, u blizini mjesta Čavle, upravljao Renault Cliom plave boje, riječkih registarskih oznaka. Nadalje, da se kretao autocestom Rijeka – Zagreb, njemu krajnjim desnim prometnim trakom južne kolničke trake u zabranjenom smjeru, pristajući da time ugrozi sigurnost vozača i putnika vozila koja su se kretala u dozvoljenom smjeru iz pravca Rijeke u pravcu Kikovice.


Na taj način je ugrozio Toyotu Yaris, riječke registracije, kojom je u dozvoljenom smjeru upravljala Višnja Filipović, a koja je, da bi izbjegla direktan sraz s njegovim vozilom, naglo skrenula udesno.


Iz tog razloga je došlo do snažnog zanošenja i višestrukog prevrtanja Toyote Yaris koja se nakon prevrtanja zaustavila na kotačima, uslijed čega je Višnja Filipović od zadobivenih teških i po život opasnih ozljeda na mjestu događaja preminula, dok je suputnica u vozilu Gordana Filipović preminula u KBC-u Sušak idućeg dana u 5 sati ujutro.


Preostali suputnici, trojica mladića koja su se sa sestrama nalazila u automobilu, zadobila su ozljede lake naravi.


Žaju se teretilo da je, kršenjem propisa o sigurnosti prometa tako ugrozio promet da je izazvao prometnu nesreću, a kaznenim djelom je prouzročena smrt više osoba.