Utorak, 16. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

REKONSTRUKCIJA

Rekonstrukcija dionice županijske ceste na području općina Udbina i Donji Lapac

Autor: Marin Smolčić

09.04.2024. 14:05
Rekonstrukcija dionice županijske ceste na području općina Udbina i Donji Lapac

Foto: MARIN SMOLČIĆDolaskom toplijih i suhih dana intenzivirala su se brojna radilišta u Ličko-senjskoj županiji. Pri tome ovih dana prednjači Županijska uprava za ceste  iz Gpspića čiji nam je ravnatelj Luka Matijević definirao jedan od najvažnijih cestovnih pravaca.


-Zaključenjem Sporazuma između društva „Hrvatske ceste“ d.o.o. Zagreb i Županijske uprave za ceste (ŽUC) Ličko-senjske županije početkom travnja ove godine, započeta je realizacija projekta rekonstrukcije i modernizacije makadamske dionice županijske ceste ŽC5167 na području općina Udbina i Donji Lapac u duljini od 15,6 km.


Cesta se nalazi u ruralnom planinskom području, ima mjestimično vrlo loše tehničke karakteristike te nedovoljne sigurnosne značajke, premda ima osobiti značaj za prometno povezivanje, gospodarski razvitak i demografsku obnovu toga područja županije.
Zaključkom Vlade Republike Hrvatske podupire se realizacija Projekta rekonstrukcije pojedinih dionica županijske ceste ŽC5167 koja spaja Udbinu i Donji Lapac  radi unaprjeđenja stanja kolnika i poboljšanja tehničkih karakteristika prometnice. Ukupna duljina ceste iznosi 27,4 km, a u najlošijem stanju su dionice na području općine Udbina i Donji Lapac u duljini od spomenutih 15,6 km. Ukupan iznos sredstava potrebnih za provedbu ovog projekta procjenjuje se na iznos od 10.000.000 eura, a osigurana su Financijskim planom Hrvatskih cesta za 2024. godinu i projekcijom Plana za 2025. godinu, zaključuje ravnatelj ŽUC-a Luka Matijević.


Ovu dionicu planinske makadamske ceste najviše su koristile Hrvatske šume za otpremanje trupaca, lovci i izletnici. Županijska uprava za ceste kao nositelj projekta i upravitelj prometnice, provest će projektiranje, u cijelosti riješiti sve potrebne imovinsko-pravne poslove vezane uz zemljište i ugovoriti planirane radove uz suradnju sa društvom „Hrvatske ceste“ d.o.o. Zagreb.