Utorak, 23. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

IVAN GÜTTLER NA TELEVIZIJI N1

Ravnatelj DHMZ-a najavio nove toplinske valove te ponovo govorio o nefunkcionalnoj metodi obrane od tuče: Može biti štetna!

Autor: P. N.

22.06.2024. 21:00
Ravnatelj DHMZ-a najavio nove toplinske valove te ponovo govorio o nefunkcionalnoj metodi obrane od tuče: Može biti štetna!

Foto: Marko Prpic / PixsellIvan Güttler, ravnatelj DHMZ-a, u Dnevniku N1 televizije razgovarao je s Igorom Bobićem o prvom ovogodišnjem toplinskom valu i o tome što možemo očekivati u nastavku ljeta.


“Što se tiče visokih temperatura, vrhunac je danas, na nekoliko regija smo danas postavili narančasto upozorenje na opasne vremenske situacije. Današnji dan je obilježilo crveno upozorenje na istoku zbog grmljavinskog nevremena”, rekao je Güttler za televiziju N1.


Nastavak toplinskih valova


Navodi da su posebno opasne situacije kada nakon nekoliko dana ili tjedana visokih temperatura na naše područje dođe hladna fronta s hladnim zrakom.
“Takav hladan zrak, kad je i vlažan, vrlo brzo se destabilizira i nastaju konvektivni oblaci. Takvi konvektivni oblaci mogu donijeti četiri problema: probleme s velikim količinama oborina, sa snažnim vjetrom, grmljavinskim nevremenom i s tučom”, naveo je Güttler.


Osvrnuo se i na oluju koja poharala Zagreb prošle godine. “Sve je više vodene pare u toplijoj atmosferi i ona je hrana za oblake i oluje koje bi nastale prirodnim putem. Ono što se dogodilo u Zagrebu i ostatku kontinentalne Hrvatske prošle godine se događalo i u prošlosti, ali očekujemo atmosferu s više energije i više vodene pare i da ćemo nažalost takve situacije imati i češće.”


Güttler ističe da nas čeka “nastavak toplinskih valova i toplije ljeto od prosjeka”.


Obrana od tuče


Osvrnuo se i na sustav obrane od tuče. “Kemijski reagens se unosi u atmosferu kako bi se pokušalo smanjiti tuču, ali istraživanja iz 70-ih u Italiji, Švicarskoj i SAD-u nisu utvrdila uspješnost te metode, nisu dala nekakvu podlogu da se koristi operativno u tim zemljama. Na istoku Europe napravljena je greška i ušla je u primjenu bez da je bila dovoljno testirana. Kao da netko mora piti lijek za visoki tlak koji nije prošao sve faze kliničkog testiranja”, naveo je Güttler za televiziju N1.


Komentirao je tuču koja je pogodila Ilok i uništila brojne vinograde i izazvala ogromnu štetu.


“Odgovorno tvrdim sa stručne strane – ova metoda djelovanja na tuču je nefunkcionalna, nepotrebna i postoje indikacije da može biti štetna u nekim ekstremnim situacijama. Mi je provodimo jer je takva zakonska obveza i nadamo se da će zakonodavac razmotriti neke druge metode”, ustvrdio je Güttler.


Na pitanje koje su to druge metode, Güttler odgovara: “Rakete, generatori i zrakoplovi uvijek unose istu kemikaliju. Kad pitate meteorologe, glavni način kako mi želimo zaštititi građane jesu što točnije i preciznije metode. Postoje mreže koje mogu neke kulture zaštititi.”