Utorak, 18. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

nesloga desnice

Raspudić: ‘Prljava kampanja Domovinskog pokreta prema Mostu traje mjesecima’

Autor: Dražen Ciglenečki

03.04.2023. 11:26
Raspudić: ‘Prljava kampanja Domovinskog pokreta prema Mostu traje mjesecima’

Foto: Pixsell/NLKada je Miroslav Škoro 2019. objavio da će se kandidirati za predsjednika Republike, među prvima ga je podržao Most. Zato se očekivalo da će Domovinski pokret, koji je Škoro osnovao u proljeće 2020., zajedno s Mostom nastupiti na izborima za Sabor.


Dvije su stranke ozbiljno pregovarale, ali nisu se mogle usuglasiti i odvojeno su izašle na posljednje parlamentarne izbore. Nešto više od godinu dana prije sljedećih čini se da ni ovaj put neće biti ništa od dogovora Domovinskog pokreta i Mosta. Čelni ljudi DP-a jesu zainteresirani za predizbornu suradnju, ali ne i mostovci.


U Domovinskom pokretu su očito nezadovoljni takvom situacijom i u tom kontekstu valja promatrati intervju koji je njihov zamjenik predsjednika Mario Radić dao za Z1 televiziju, a koji je stranka detaljno prenijela u svom priopćenju.


Pružena ruka
– Penava je pružio ruku gospodinu Petrovu i pozvao ga na pregovore, a onda su Petrov, Grmoja i Raspudić izjavili da idu samostalno, iako je njihova glavna mantra da žele rušiti HDZ. Ako zaista želite napraviti to da HDZ dobije manje mandata, onda moramo ići zajedno jer to naši birači traže.


Mi i dalje imamo otvorena vrata za sve to skupa, ali to je jedna, blago rečeno, kontradiktorna situacija, bili biste na čelu koalicije koja će suzbijati HDZ, ali im de facto poklanjate pet-šest mandata, kritizirao je Radić nevoljkost Mosta da im se pridruži u stvaranju izborne koalicije na desnici.


Posebno je još izdvojio saborskog zastupnika Ninu Raspudića, koji je u više navrata javno govorio o potrebi proglašenja svojevrsnog ideološkog moratorija između Mosta i stranaka oporbene ljevice, SDP-a i Možemo!, a kako bi se poslije izbora formirala parlamentarna većina koja bi dovela do smjene vlasti. Radić smatra da ovakva politička kombinacija ne može donijeti ništa dobro.


– Raspudić je rekao kako će izabrati novog čelnika HRT-a. Koju će politiku on provoditi? Hoće li u programu biti transrodni crtići ili će ipak možda pjevati Thompson? Kako ide taj ideološki moratorij? Imate Možemo!, takvih Podemosa ima po cijelom svijetu, Soroševa je to jedna te ista priča.


SDP se još uvijek nije oslobodio okova totalitarnog režima i kod njih su još uvijek apologeti Tita, a DP na taj način ne može ići, upozorio je Radić da njegova stranka nije spremna postizborno surađivati s ljevicom samo da bi HDZ bio maknut s vlasti. Iz rečenice zamjenika predsjednika DP-a da je »došao da promijeni HDZ i Hrvatsku«, jasno je da on uopće ne isključuje mogućnost koaliranja s HDZ-om, kako bi ga se u tom savezu pokušalo politički i svjetonazorski »popraviti«.


HDZ-ovi žetončići


U Mostu su, naravno, vrlo loše primili poruke koje im je uputio Radić. Apostrofirani Raspudić tvrdi da formalnog sastanka predsjednika DP-a i Mosta, Ivana Penave i Bože Petrova, zapravo nije ni bilo.


– Njih su dvojica sjeli na kavu i pričali o svemu, to je sve. Niti je Penava što ponudio Petrovu niti se Most o bilo čemu trebao očitovati. Bilo bi teško razumljivo zbog čega sada izvlače tu kavu da već mjesecima ne traje kontinuirana prljava kampanja Domovinskog pokreta protiv Mosta, a putem medija koje Radić fincijski nadzire.


Dok se tako DP nastoji prikazati kao nekakav centar okupljanja desnice, nas iz Mosta blati se da smo opstruktivci. Žele nas diskreditirati kod birača desnije od centra. Most, međutim, jako dobro surađuje s nekorumpiranim ljudima na nama politički bliskim pozicijama.


U vrlo dobrim smo odnosima s Hrvatskim suverenistima i s nizom drugih osoba, a volio bih čuti s kim to surađuje Domovinski pokret, rekao nam je jučer Raspudić.


Početkom veljače je DP reagirao na negativne komentare Velimira Bujanca o Hrvatskim suverenistima i Mostu, ističući tada u priopćenju da je »neprihvatljivo potpirivati neproduktivne sukobe sa strankama sličnih stavova«. Za Raspudića je to ključan dokaz da Domovinski pokret upravlja medijskom kampanjom protiv Mosta.


– Tu je Bujanec odigrao ulogu lošeg, a Penava dobrog policajca. I kako da onda surađujemo s tom strankom? To bi Most moglo dovesti i do gubitka biračkog tijela. Osim toga, ne znam kako bi mogla funkcionirati naša zajednička lista kada bismo je i dogovorili. Tko nam jamči da DP odmah nakon izbora ne bi otrčao HDZ-u?


Domovinci u rasulu


Nino Raspudić podsjeća da je Domovinski pokret u rasulu.


– Škoru su kao psa otjerali, na početku ovog saziva Sabora imali su 16 zastupnika, a sada su oni raspoređeni u tri kluba i još su im dva bivša zastupnika neovisna. Dva su im se zastupnika žetonizirala za HDZ. Istovremeno je nas u Mostu osam kao i na dan konstituiranja Sabora.


Prema tome, neka se Domovinski pokret počne okupljati unutar sebe, to bi im trebao biti prioritet, zaključuje saborski zastupnik Mosta Nino Raspudić.