Četvrtak, 20. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

socijaldemokrati

Raspolaganje poljoprivrednim zemljištem je bolna točka

Autor: Hina

13.01.2023. 14:00
Raspolaganje poljoprivrednim zemljištem je bolna točka

Foto: Patrik Macek/PIXSELLSaborski zastupnik i potpredsjednik Socijaldemokrata Domagoj Hajduković u petak je u Osijeku ocijenio da je raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem već dugo bolna točka u Hrvatskoj.


Na konferenciji za novinare, Hajduković je istaknuo da su iz HDZ-a rekli da centralizirana raspodjela državnog poljoprivrednog zemljišta putem Agencije nije dala željenih rezultata te su prebacili raspolaganje zemljištem na jedinice lokalne samouprave.


“Rezultati toga su da natječaji za dodjelu zemlje u zakup nisu raspisani godinama, u nekim općinama i gradovima i od 2015., a proizvođači kojima je istekao ugovor o zakupu su, u nedostatku natječaja, i dalje obrađivali zemlju uz potvrde jedinica lokalne samouprave”, ustvrdio je Hajduković napominjući da od nedavno inspektori obilaze takvu zemlju i proizvođačima dijele kazne za nelegalni posjed.
Smatra da proizvođači imaju izbor – ili se nagoditi sa sudom i izbjeći kaznu, no odreći se zemlje u slijedećoj proizvodnoj godini ili plaćati kazne u nedogled.


Prema njegovim riječima, da se sada raspišu natječaji za zakup zemljišta, i da sve prođe bez većih prigovora, prosjek za njihovo zaključivanje iznosio bi godinu i pol dana. Hajduković stoga pita trebaju li do tada proizvođači plaćati kazne za propust koji je stvorila država.


Hajduković je također naglasio da je bez jasne politike raspolaganja poljoprivrednim zemljištem nemoguće ustrojiti iole ozbiljniju proizvodnju i proizvođačima osigurati sigurnu budućnost u kojoj neće strepiti pred kaznama države zbog njenih propusta ili pred samovoljom lokalnih čelnika u dodijeli osnovnog resursa za proizvodnju – zemljišta.


Kako je najavila saborska zastupnica i članica Predsjedništva Socijaldemokrata Romana Nikolić, Socijaldemokrati od nadležnog ministarstva zahtijevaju izdavanje naputka jedinicama lokalne samouprave o provedbi natječaja jer bi se, smatraju, time spriječilo izbacivanje poljoprivrednika iz posjeda i mirnog posjeda do odabira najpovoljnijeg ponuđača na natječaju.


“Tada se ne bi izgubio status dosadašnjeg posjednika, kao što se ne bi izgubilo pravo na 20 odnosno 15 bodova na natječaju, koji znaju biti od iznimne važnosti ili čak i presudni, a ono najvažnije od svega – jedinice lokalne samouprave bile bi primorane raspisati natječaj”, poručila je Nikolić.