Srijeda, 29. studenog 2023

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

američke kompanije

Prodaja robota za proizvodnju rekordna zbog nedostatka ljudske radne snage

Autor: T.I.

13.02.2023. 19:01
Prodaja robota za proizvodnju rekordna zbog nedostatka ljudske radne snage

Foto: iStock/NLAmeričke kompanije u prošloj su godini naručile najviše robota za potrebe proizvodnje nego ikad prije. U brojkama, 44.100 robota što je 11 posto više nego u također rekordnoj godini 2021. Vrijednost ovih narudžbi rasla je još i više, 18 posto u odnosu na godinu prije i dosegla 2,38 milijardi dolara prema podacima strukovnog Udruženja napredne automatizacije, poznate i pod nazivom A3.


No, čini se da povećana potražnja ovaj put nije uzrokovana logikom profita da se što više uštedi i eliminiraju troškovi žive radne snage, već – čini se – upravo suprotno. Naime, već neko vrijeme američko gospodarstvo (i ne samo američko),susreće se s nestašicom kvalificirane radne snage. U kojoj mjeri, o tome najbolje svjedoči statistički podatak da SAD ima najmanji broj nezaposlenih od davne 1969. godine, uz svu silu imigranata koja pritišće granice SAD-a.


Kad se gleda na vrstu robota koji se najviše prodaju, primjetna je dominacija onih koji se primjenjuju u proizvodnji električnih vozila i ugrađuju u sve veći broj tvornica namijenjenih za proizvodnju električnih baterija za pogon tih vozila.
U nekim segmentima pak potražnja pada nakon ponovnog prilagođavanja na „staro normalno“ poslije dvogodišnje pandemije. Naime, vidljivo je da tvrtke koje se bave naveliko prodajom preko interneta, prije svega se tu misli na Amazon koji gotovo da drži monopol u online trgovini široke potrošnje. Kako se ljudi više vraćaju kupnji uživo tako Amazon ograničava planove izgradnje novih skladišta, pa je i potreba za novom automatizacijom smanjena.