Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

gordan grlić radman

Pritvorenim Hrvatima u Zambiji pružena konzularna zaštita

Autor: Hina

05.01.2023. 22:04
Pritvorenim Hrvatima u Zambiji pružena konzularna zaštita

Foto: Davor KovačevićHrvatskim državljanima, koji su pritvoreni u Zambiji zbog sumnje na trgovinu ljudima, pružena je konzularna zaštita, rekao je u četvrtak ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.


Četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u Zambiji zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.


“Naša su očekivanja da te ljude puste i da se brane sa slobode. Ti ljudi nisu sigurno krivi, ali treba utvrditi tko je drugi kriv”, rekao je Grlić Radman novinarima u četvrtak.
Dodao je da je konzularni djelatnik tri puta posjetio pritvorene hrvatske državljane.


“Što se tiče konzularne zaštite i međunarodne pravne pomoći, tu hrvatski građani apsolutno uživaju našu podršku i s te strane su oni sigurni, ali se mi ne možemo miješati u njihov pravosudni sustav”, rekao je hrvatski ministar.


Grlić Radman je ponovio da MVEP nije sudjelovao ni u jednom postupku posvajanja kongoanske djece. Ministarstvo vanjskih poslova ranije je priopćilo kako optužnica protiv hrvatskih državljana još nije podignuta.


“Optužnica protiv hrvatskih državljana još uvijek nije podignuta te je u tijeku istražni postupak u kojem se provjerava vjerodostojnost inozemnih dokumenata koji su korišteni u postupku posvojenja djece iz DR Konga”, istaknuli su iz MVEP-a u odgovoru za Hinu.