Petak, 8. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

NOVI UDAR

Priliku za povećanje cijena iskoristit će i telekomi, obavijesti o tome već stižu

Autor: Hina

04.01.2023. 19:00
Priliku za povećanje cijena iskoristit će i telekomi, obavijesti o tome već stižu

Foto: UnsplashPriliku za povećanje cijena uslijed inflacije i uvođenja eura, čini se, nisu mogli propustiti ni telekomi. Korisnicima usluga Hrvatskog telekoma već je stigla obavijest o mogućem povećanju cijena njihovih usluga, a korisnicima A1 Hrvatska o utvrđenju “indeksne klauzule koja omogućuje usklađivanje mjesečnih naknada jednom godišnje sa stopom inflacije i deflacije”.


Slične poruke dobili su i korisnici nekih drugih telekoma, kao što su Telemach i Iskon, a prema neslužbenim informacijama više telekoma zatražilo je od HAKOM-a dozvolu za moguće povećanje cijena.


Koliko će cijene otići gore? To još nije poznato. Telekomi će najprije morati dobiti odobrenje HAKOM-a, ali s obzirom na klauzulu na koju se pozivaju HT i A1, može se očekivati da će cijene biti barem 10 posto više.
U pravnom smislu radi se o indeksnoj klauzuli koji su korisnici potpisali pri sklapanju svojih ugovora, kojom telekomi mogu dopuniti svoje Opće uvjete poslovanja, ali isto tako korisnici mogu raskinuti takve ugovore i potražiti usluge kod drugog telekoma koji po njihovom mišljenju ima bolje uvjete.


Hrvatski Telekom svojim korisnicima poslao je informaciju da će od 9. siječnja 2023. dopuniti svoje Opće uvjete poslovanja. Dopuna se odnosi na eventualne izmjene cijena usluga zbog inflacije.


Četiri ključne informacije


Informacija se odnosi na četiri ključne informacije. Prva je da se uvodi mogućnost usklađenja cijena s prosječnom godišnjom stopom inflacije koju jednom godišnje objavljuje Državni zavod za statistiku.


Drugi ključni podatak je da se podizanje cijena ograničiti do maksimalno 10% godišnje. Tako će se osigurati da ako stopa inflacije bude i veća od 10%, cijene ne prelaze taj postotak.


HT u informaciji napominje da korisnici ukoliko žele, svoje usluge mogu raskinuti bez plaćanja naknade za pogodnosti/popuste koje su imali u sklopu usluge. To mogu napraviti u roku od dva mjeseca od primitka ovakve obavjesti.


U informaciji se napominje i mogućnost da ako dođe do usklađivanja cijena s inflacijom, HT će o tome informirati korisnike na vrijeme, a najkasnije 30 dana prije nego što nove cijene stupe na snagu, ali u tom trenutku korisnici neće imati pravo raskinuti svoje usluge bez plaćanja naknade za prijevremeni raskid ugovora.


U nastavku informacije se kaže da Hrvatski Telekom ima pravo, počevši od 2023. godine uzimajući u obzir prosječnu godišnju stopu inflacije za 2022. godinu, uskladiti cijene s punim iznosom prosječne godišnje stope inflacije, a ovlašten je odlučiti provesti usklađenje i u odnosu na manji iznos od objavljene prosječne godišnje stope inflacije za prethodnu godinu.


U slučaju usklađivanja cijena fiksnih usluga Hrvatskog Telekoma temeljem ovoga stavka, krajnji korisnik nema pravo na raskid ugovora bez naknade iz članka 7. stavka 11. ovih Općih uvjeta.


Ukoliko odluči uskladiti cijene s indeksom potrošačkih cijena, Hrvatski Telekom će provesti usklađivanje cijena najkasnije u roku od 90 dana od dana objave prosječne godišnje stope inflacije za prethodnu godinu od strane Državnog zavoda za statistiku.


Usklađenje cijena temeljem ovog stavka u svakom slučaju ne može premašiti povećanje cijena na razini većoj od 10% godišnje, kaže se u informaciji HT-a koji je poslao svojim korisnicima.