Petak, 31. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

evo kako

Prijedloge za upis u zemljišne knjige moći ćemo podnijeti elektroničkim putem

Autor: Marija Pajtak

28.11.2022. 19:53
Prijedloge za upis u zemljišne knjige moći ćemo podnijeti elektroničkim putem

Foto: Neva Zganec/PIXSELLGrađani i poduzetnici od sada će svoje prijedloge za upis u zemljišne knjige moći podnijeti elektroničkim putem, preko javnih bilježnika do odvjetnika, zahvaljujući čemu će upis postati brži, učinkovitiji i povoljniji jer su ovim putem javnobilježničke tarife niže, rekao je to ministar pravosuđa i uprave Malenica, istaknuvši lakšu dostupnost podataka.


Na završnoj konferenciji projekta “Upravljanje zemljišnim knjigama”, danas su u hotelu Westin predstavljeni rezultati projekta vrijednog 22 milijuna kuna, čija će realizacija omogućiti podatke iz zemljišnih knjiga i katastra na jednom mjestu, u jedinstvenoj bazi podataka.


– Izmjene Zakona o zemljišnim knjigama u posljednje su četiri godine išle u smjeru digitalizacije postupaka, a posljednje izmjene usvojene u listopadu ubrzat će postupke obnove zemljišnih knjiga, osigurati njihovu ažurnost te povećati broj katastarskih čestica u bazi zemljišnih podataka, dodao je ministar.
Da od 10. siječnja iduće godine neće biti moguće podnijeti prijedlog za upis u knjige poštom ili na gruntovnici, potvrdila je ravnateljica Uprave za građansko, trgovačko i upravno pravo Ministarstva pravosuđa i uprave Mirela Fučkar.


Osim digitalnih zemljišnih knjiga, rezultat ovog projekta je i mobilna aplikacija pod nazivom ‘Moje nekretnine’, koja omogućuje nove funkcionalnosti dostupne u sustavu e-Građani.


– Putem nje će građani dobivati obavijesti o svemu što se događa s nekretninama čiji su vlasnici, bez obzira jesu li oni podnijeli zahtjev ili netko drugi, a tiče se njihove nekretnine, istaknula je Fučkar.


Zamjenik ravnatelja Državne geodetske uprave Antonio Šustić rekao je kako se Hrvatska godinama suočava s velikim izazovima kada je riječ o usklađivanju podataka zemljišnih knjiga.


– Za veliki broji nekretnina imamo različite podatke, a povijesno naslijeđe jedan je od glavnih razloga. Pouzdani zemljišni podaci pridonose vladavini prava i pretpostavka su za pokretanje investicija i kapitalnih infrastrukturnih projekata, istaknuo je Šustić.