Nedjelja, 14. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

PREVENCIJA

Prije početka bavljenja sportom bit će obavezan EKG

Autor: Ljerka Bratonja Martinović

31.07.2023. 15:20
Prije početka bavljenja sportom bit će obavezan EKG

Foto: CARO/CAROUčestale tragedije na sportskim terenima, poput one koja se dogodila početkom godine u dvorani OŠ Srdoči, kad se mladi 16-godišnji košarkaš Toni Vidović srušio na utakmici i ubrzo preminuo, ili, pak, poput smrti 15-godišnjeg nogometaša kadetske momčadi Samobora Martina F. za vrijeme utakmice koju je proljetos igrao u Dugom Selu, trebale bi postati rijetkost nakon što na snagu stupi novi Pravilnik o zdravstvenim pregledima sportaša.


Opseg pregleda


Prema tom Pravilniku koji je Ministarstvo zdravstva uputilo u javnu raspravu, svaki sportaš mora obaviti zdravstveni pregled najkasnije mjesec dana od dana početka bavljenja sportskom pripremom, odnosno najkasnije unutar mjesec dana od početka treninga mora posjedovati važeće uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti sportaša izdano od strane nadležnog liječnika.


Na taj pravilnik čeka se punih 15 godina, jer je na njegovo donošenje zdravstvenu adminstraciju obavezao Zakon o sportu iz 2006., ali pravilnik nikad nije ugledao svjetlo dana. Zbog toga, većina djece koja se odluči baviti nekim sportom prolazi zdravstvene preglede koji nisu ni ujednačeni, ni podložni kontroli.
Uglavnom se pregledi svode na vaganje, provjeru visine i težine, a tek eventualno vađenje krvi ili EKG. Novim Pravilnikom to se mijenja, jer se prvi put jasno definira koje su to pretrage koje se obavezno moraju obaviti, i to prema kategorizaciji sportova.


EKG će biti ključni dio pregleda, ali se neće očitavati kao dosad, nego prema međunarodnim pravilima i smjernicama. Na temelju EKG-a moći će se utvrditi postoji li neka anomalija kako bi se na vrijeme reagiralo, čime bi se spriječile iznenadne smrti na sportskim terenima.


U minimalni opseg pregleda ulazit će i kompletna krvna slika, spirometrija, ergometrija za veterane, mjerenje krvnog tlaka i klinički pregled, a u slučaju potrebe sportaš će se slati na prošireni pregled i dijagnostičku obradu.


Novost su i izvanredni pregledi koji bi se trebali provesti nakon što sportaš preboli neku bolest poput mononukleoze ili korone, koja može ostaviti određene posljedice.


Preglede će obavljati specijalisti medicine rada i sporta, a jedan tim će moći imati u skrbi najviše 5.000 sportaša, stoji u pravilniku.


Jedino će učenike koji sudjeluju u školskim sportskim natjecanjima moći pregledavati i izdavati uvjerenja liječnici školske medicine.


Upravo na potonje odredbe najviše je reakcija u javnoj raspravi, i to zbog gubitka prava dijela liječnika na pregledavanje sportaša. Među njima su i oni s poslijediplomskim specijalističkim studijem iz medicine rada i sporta.


– Mnogobrojnim liječnicima koji su uložili u svoju skupu edukaciju i opremu oduzima se licenca za pregled sportaša i pravo na rad u situaciji kada imamo kronično alarmantan nedostatak kvalificiranih liječnika, a potrebe i zahtjevi su sve veći.


Režemo granu na kojoj sjedimo, a intencija novog Zakona o sportu i Pravilnika o zdravstvenim pregledima sportaša jest značajno poboljšati zdravstvenu skrb sportaša, poručio je autorima pravilnika dr. Neven Martinović, poznati riječki sportski liječnik s 25 godina rada u struci.


Nezadovoljstvo specijalista


– Specijalist sam opće medicine sa završenim poslijediplomskim specijalističkim studijem iz medicine sporta, dugogodišnji član Hrvatskog društva za športsku medicinu, sportsko-ronilački-klupski liječnik u privatnoj praksi.


Podsjećam na to da je specijalizacija medicine rada i sporta uvedena u Hrvatskoj tek 2003., nakon što je 40 godina nije bilo, a programi poslijediplomskih tečajeva i studija postupno su razvijani za sve zainteresirane liječnike zbog nedostatka kvalificiranog kadra, podsjeća Martinović koji preglede sportaša obavlja od 1995., i to, kako tvrdi, pridržavajući se stručnih smjernica Hrvatskog društva za sportsku medicinu.


Dr. Martinović tvrdi da se radi o diskriminaciji i oduzimanju stečenih liječničkih stručnih kompetencija i kvalifikacija.


Pravobraniteljica za djecu traži besplatne preglede za maloljetnike


Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević traži da sportski pregledi za djecu budu besplatni.


– Temeljem Konvencije o pravima djeteta nužno je osigurati da preventivni zdravstveni pregledi za djecu sportaše budu besplatni, odnosno da se troškovi pregleda maloljetnih sportaša podmiruju iz državnog proračuna, temeljem propisa o obveznom zdravstvenom osiguranju, a ne iz proračuna jedinica lokalne ili regionalne samouprave, jer se te jedinice znatno razlikuju u svojoj ekonomskoj snazi, poručuje pravobraniteljica.


Smatra, uz to, da treba osigurati da ordinacije, u kojima će se obavljati preventivni zdravstveni pregledi, djeci budu ravnomjerno teritorijalno dostupne te da informacija o mreži ustanova bude javno dostupna.


Za sportaše koji se bave sportovima visokog intenziteta, kakvi su biciklizam, gimnastika, dizanje utega i borilački sportovi, predlaže češće zdravstvene preglede, a ne samo jednom godišnje, kako predlaže novi Pravilnik.