Petak, 31. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Policija o slučaju Platak

Prijavljeno je 5 sudionika tučnjave, među njima je i pripadnik HGSS-a

Autor: Šarlota Brnčić

02.02.2023. 15:44
Prijavljeno je 5 sudionika tučnjave, među njima je i pripadnik HGSS-a

Foto: Mateo Levak/NLSlučaj premlaćivanja na Platku, koji je uzdrmao ne samo riječku javnost već i duboko odjeknuo diljem Lijepe naše, prema javnom mišljenju trebao bi imati daleko teži epilog od samo onog prekršajnog. Predstavnici PU primorsko-goranske upravo su održali konferenciju za novinare o ovom slučaju.


Izvanredna konferencija za novinare održana je ispred Druge policijske postaje u Rijeci na kojoj su pojedinosti zvjerskog premlaćivanja na Platku iznijeli zamjenik načelnika PU primorsko-goranske Hari Brnad i načelnik riječke Druge policijske postaje Tihomir Pojer.


Konferenciju za novinare nije vodio načelnik PU primorsko-goranske jer je, kako je odgovoreno na upite medija, službeno odsutan. Razlozi sazivanja ove konferencije, kako je pojasnio Brnad, bili su veliki interes javnosti, medijski upiti, ali i potreba da se demantiraju napisi da je policije nestručno radila i pokušala zataškati događaj.
Brnad je decidirano rekao kako nikakvog utjecaja nije bilo, kao i da je tek danas nedvojbeno utvrđeno da se isključivo radi o prekršaju.Načelnik Pojer naveo je kako su, nakon dojave, na mjesto događaja upućeni djelatnici Druge policijske postaje.


“Sudionici koje su zatekli na mjestu su, po prvim informacijama, privedeni na istraživanje zbog sumnje u prekršaj. Provedeno je kriminalističko istraživanje u sklopu kojeg su poduzete sve radnje predviđene zakonom. Sudionici su i zadržani onoliko koliko zakon to dopušta. Daljnjim istraživanjem danas je potvrđeno da su svi lakše ozlijeđeni” izjavio je Pojer.


Zamjenik načelnika Brnad je brojnim okupljenim novinarima naveo kako je utvrđeno da je u događaju ukupno sudjelovalo pet osoba i počinilo prekršaj te da protiv njih slijedi optužni prijedlog Prekršajnom odjelu Općinskog suda u Rijeci.


Ono što je zaprepastilo novinare jest da su pored trojice iz BMW-a prekršajno prijavljeni i ozlijeđeni pripadnik HGSS-a kao i još jedna osoba s čijim identitetom policija nije željela izaći u javnost.


Naime, na ponovljene upite tko je točno prijavljen istaknuli su osobe iz BMW-a i druge osobe koje su se prethodno družile uz alkoholno piće u objektu. Potvrdili su da je među prijavljenima i dvoje ozlijeđenih kao i da pripadnik HGSS-a nije službena osoba.


Uspjeli smo jedino saznati da peta osoba nije ozlijeđena žena.Također Brnad je istaknuo kako i ozlijeđena osoba može biti počinitelj.


Na naše upite na koji način je danas dovršena policijska istraga, navedeno nam je da su danas od Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku u Rijeci dobili stručno mišljenje prema kojemu su ozljede okvalificirane kao lakše.


Sve osobe su prijavljene za konkretno dva prekršaja i to iz članka 6. – naročito drsko ponašanje i članka 13. – sudjelovanje u tučnjavi. Potvrđeno je da je odlučujući faktor u kojem smjeru će ići istraga bila upravo kvalifikacija ozljeda.Načelnik Pojer je na upite da li su sudionici bili alkoholizirani potvrdio da je “kod istih utvrđena prisutnost alkohola”. Sudionici se, međutim, ne testiraju na prisutnost droga.


Na novinarske upite da li je utvrđeno tko je započeo sukob odgovorili su potvrdno, ali isto tako da o tim pojedinostima ne mogu javno izvijestiti te da to stoji u dokumentaciji koju će dostaviti sudu.


“Nećemo vam pojašnjavati što smo točno utvrdili”, odgovorio je na pitanja Brnad.


Također i da su izvijestili Općinsko državno odvjetništvo i da će im biti dostavljena sva dokumentacija te da je na njima eventualno daljnje kazneno procesuiranje pojedinaca. Naime, Općinsko državno odvjetništvo može obustaviti prekršajni postupak i pokrenuti kazneni progon.Policijskim čelnicima je, između ostalog, postavljeno i pitanje iz kojeg razloga PU primorsko-goranska nije izvijestila o događaju.


Zamjenik načelnika Brnad istaknuo je kako na godišnjoj razini imaju preko tisuću prekršaja te da u ovom slučaju nisu šutjeli o događaju niti ga prikrivali.


“Za prekršaje ovakve vrste u pravilu ne izvješćujemo” naveo je Brnad, kao i da nije točna informacija da u policijsku upravu dolazi unutarnja kontrola.


Osvrnuli su se i na informacije koje su izašle u javnost, a vezano uz navodne prijateljske veze s osumnjičenicima, uz opasku da im nije jasno na temelju čega su to pojedini mediji zaključili.


Na razini policijske postaje bila je donijeta odluka da će to biti prekršajni postupak jer je policija ovlaštena procijeniti da li je u pitanju prekršaj i ima li utemeljenosti kaznenoj prijavi.