Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

BEROŠEV ZAKON

Predaja gradskih i županijskih bolnica u vlasništvo države neće proći mirno

Autor: Hina

13.12.2022. 11:15
Predaja gradskih i županijskih bolnica u vlasništvo države neće proći mirno

Foto: Srećko Niketić/PIXSELLPredaja gradskih i županijskih bolnica u državno vlasništvo, sudeći prema prošlotjednom sastanku premijera Andreja Plenkovića sa županima, neće proći mirno, osobito u županijama u kojima vlast ne obnaša HDZ, piše u utorak Jutarnji list.


Naime, sukladno paketu zdravstvenih zakona koje je Vlada prihvatila na posljednjoj sjednici, od 1. siječnja 2024. sve hrvatske bolnice, čiji su osnivači gradovi odnosno županije, postat će vlasništvo Republike Hrvatske.


Jedna je to od zahtjevnih mjera zdravstvene reforme ministra Vilija Beroša, čije su pripreme već počele. Kako doznaje dnevnik, gorljivi protivnici prepuštanja svojih bolnica državi su Istarska, Međimurska i Dubrovačko-neretvanska županija, čiji su se župani izrijekom izjasnili da su protiv centralizacije tog dijela zdravstvenog sustava.
Svakako je zanimljivo naglasiti da je Nikola Dobroslavić, župan dubrovačko-neretvanski, iz vladajuće stranke, pa je neočekivano da se suprotstavlja odlukama svoje stranke.


Željko Pavlic, predsjednik Međimurskog demokratskog saveza, potvrdio je Jutarnjem listu da nikako ne pristaju na prepuštanje bolnice. Dodaje kako njegovo mišljenje dijeli i župan Matija Posavec (HNS) te da je ova tema uvrštena na dnevni red sljedeće sjednice Skupštine.


– Donošenje ovog zakona pridonijelo bi daljnjoj centralizaciji države, ovaj put u sektoru zdravstva. Tako će se, zapravo, o zdravstvenoj zaštiti u Međimurju odlučivati u Zagrebu, a ne u Međimurju – kaže Pavlic i dodaje da se protive jer je Županijska bolnica Čakovec primjer i dio međimurskog identiteta, da su je Međimurci sami platili i gradili te red je da oni njome i upravljaju.


Same zakonske izmjene su prošle javnu raspravu, usvojene su na Vladi te su upućene u saborsku raspravu. Dvije svrhe Ministar Beroš kaže kako usvajanje zakona trenutno ima dvije važne svrhe. – Prije svega, oni su u funkciji postavljanja osnovnih organizacijskih promjena. Druga važnost je njihova veza s povlačenjem sredstava iz NPOO-a.


Upravo su zakoni prepoznati i postavljeni kao važan indikator za povlačenje novca iz NPOO. Ali ne samo tako da zakonske izmjene usvojimo, nego da se unutar zakona reguliraju konkretne određene odredbe koje vode reformi zdravstva – kaže Beroš.


Za samo funkcioniranje bolnica, kažu upućeni, prijenos vlasništva ne bi trebao rezultirati nekim problemima, no potpuno je jasno da će dio ravnatelja, osobito onih koje su postavile lokalne uprave u kojima čelni ljudi nisu iz HDZ-a, biti smijenjen, piše novinarka Jutarnjeg lista Ivana Krnić.