Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

POŽARI

Požari na otvorenom izbijaju kao posljedica nekontroliranog spaljivanja trave, niskog raslinja, korova i otpada

Autor: Marin Smolčić

22.02.2024. 17:32
Požari na otvorenom izbijaju kao posljedica nekontroliranog spaljivanja trave, niskog raslinja, korova i otpada

Foto: Marin SmolčićPaljenje suhe trave i korova na otvorenom često izmaknu kontroli i pretvore se u neobuzdane stihije kada stradavaju šume i ljuski resursi poput gospodarskih zgrada i kuća. Iz Policijske uprave ličko-senjske jučer je objavljen podatak po kojemu su vatrogasne postrojbe intervenirale u 13 slučajeva gašenja požara. Scenario ovih slučajeva uvijek je isti: netko je zapalio suhu travu, ali je vjetra prenio požar i zahvatio velike površine. Javnosti se danas obratio Stožer civilne zaštite grada Gospića čiji se predsjednik Svemirko Milković poručio  građanima.


-Dolaskom proljeća i lijepog vremena, započinje sezona čišćenja poljoprivrednih i drugih površina, poput vrtova i okućnica, prilikom čega građani spaljuju biljni i drugi gorivi otpad na otvorenom prostoru, čime se povećava opasnost od nekontroliranog širenja požara na otvorenom.


U razdoblju od 1. listopada do 31. svibnja spaljivanje korova je dozvoljeno, ali pozivamo građane na dodatan oprez i stalni nadzor vatre do kraja spaljivanja suhe trave i raslinja s ciljem zaštite osoba i imovine. Podsjećamo građane da prilikom spaljivanja biljnog otpada na otvorenim prostorima, šumama i poljoprivrednim površinama, posebnu pozornost obrate pri rukovanju vatrom ili lakozapaljivim predmetima koji bi mogli izazvati požare, koji se vrlo lako mogu proširiti na šume, stambene i gospodarske objekte te ugroziti ljudske živote, ističe se u priopćenju.
Što  se tiče požara na otvorenome zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Gospić Marko Popoviće ističe da je u tom smislu lanjska godina bila relativno dobra.


-Imali smo svega 50-ak intervencija što je svakako puno povoljnije nego li godinu prije. Tako smo samo u veljači 2022. godine intervenirali točno 99 puta jer su požari na otvorenom samo u okolici Gospića stalno nicali i počinili mnogo štete po šumama i plantažima crnogorice nadomak Gospića, ističe zapovjednik Marko Popović.