Srijeda, 21. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

hrvatske i slovačke šume

Potpisan Sporazum o suradnji u održivom gospodarenju šumama

Autor: Portal ZL

20.06.2023. 11:25
Potpisan Sporazum o suradnji u održivom gospodarenju šumama

Foto: Hrvatske šume

Danas je u Direkciji Hrvatskih šuma potpisan Sporazum o suradnji u području održivog gospodarenja šumama s Upravom Slovačkih šuma, čija je delegacija stigla u posjet Hrvatskoj. Ovaj svečani trenutak predstavlja snažan korak naprijed u jačanju partnerstva između dviju zemalja u cilju ostvarenja održivog gospodarenja šumskim resursima, te mu je nazočila i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.


Uzimajući u obzir prednosti i zajedničke interese koji bi mogli proizaći iz jačanja suradnje u području šumarstva, Hrvatske i Slovačke šume žele surađivati na temelju načela ravnopravnosti i obostrane koristi te će posebno fokusirati suradnju na područjima poput održivog korištenja prirodnih dobara i njihove zaštite, učinkovitog gospodarenja šumama i zaštite biološke raznolikosti, ublažavanja negativnih utjecaja klimatskih promjena, korištenja inovativnih tehnologija u šumarstvu te podizanja ekološke svijesti javnosti kroz niz edukacija, aktivnosti razmjene znanstvenih i tehničkih informacija o projektima na području šumarstva, organizacije zajedničkih radnih skupina, sastanaka, seminara i studijskih putovanja, kao pripremu i provedbu zajedničkih projekata.Sporazum su potpisali Jan Marhefka, generalni direktor Slovačkih šuma (LESY Slovenskej republiky, š. p.), i Nediljko Dujić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma.


U vezi s ovim važnim korakom, Nediljko Dujić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma, izjavio je: “Održivo gospodarenje šumama naša je zajednička misija i cilj koji ima ključnu ulogu u stvaranju društvene vrijednosti u Europi.


Kroz održivo gospodarenje šumama čuvamo okoliš i stvaramo uvjete za zdrav život generacija koje dolaze, posebno u kontekstu klimatskih promjena i društveno-gospodarskog razvoja.”


Sporazum označava početak dugoročne suradnje između partnera, koja će aktivno promicati održivo gospodarenje šumama i doprinijeti društvu u Europi. Partneri su odlučni raditi zajedno kako bi ostvarili pozitivne promjene u šumskom sektoru i pridonijeli očuvanju naših dragocjenih šumskih resursa.