Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

AKCIJA ČIŠĆENJA

Posljednji dan Dalmatia Boat Showa posvećen je očuvanju mora

Autor: Portal ZL

21.04.2024. 15:15
Posljednji dan Dalmatia Boat Showa posvećen je očuvanju mora

Foto: Dalmatia Boat ShowČetvrti i posljednji dan prvog Dalmatia Boat Showa posvećen je očuvanju okoliša i održivosti pa je tim povodom Institut za oceanografiju i ribarstvo održao panel raspravu pod nazivom „More snova“.


Pero Tutman, iz Instituta, naglasio je kako je otpad u moru globalni okolišni problem broj jedan:


– Hrvatska ima dosta otpada koji dospijeva u more, ali zahvaljujući ekološkim udrugama i ronilačkim klubovima, značajan dio tog otpada se može izvaditi. Plastika čini polovinu otpada, dok se utjecaj mikro plastike na ljudski organizam još ne može sa sigurnošću utvrditi.
Njegov kolega, Branko Dragičević, govorio je o invazivnim vrstama, koje na različite načine dospijevaju u Jadran, istaknuvši Sjeverni Jadran kao jedno od najugroženijih područja Mediterana:


– Kod nas su možda najpoznatiji plavi rak, koji izaziva zabrinutost na ušću Neretve, ali i srebrenopruga napuhača koja je visoko toksična i može biti opasna po ljudsko zdravlje, kaže Dragičević te naglašava da invazivne vrste ne možemo istrijebiti, ali možemo kontrolirati njihovu populaciju.


Slaven Jozić iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo govorio je o simbiozi nautičkih marina i okoliša, naglasivši kako je potrebna odgovornost svih, ako želimo očuvati more:


– Marina Baotić, koja je jedna od najpoznatijih marina u Hrvatskoj, sebi ne može dopustiti negativan utjecaj na okoliš i mislim da na to jako dobro paze. Za ostale marine, postoje brojni izvori financiranja, namijenjeni ulaganjima u zaštitu okoliša, poglavito europski, što bi svakako trebale iskoristiti.


U Sklopu Dalmatia Boat Showa organizirana je i ekološka akcija, a Ivan Živković, predsjednik udruge Rostrum Split, koja je očistila podmorje dijela Marine Baotić naglašava kako je važno senzibilizirati građane za očuvanje našeg najvažnijeg resursa:


– Nakon što smo prošle godine čistili zapadni dio, ove godine smo očistili istočni. Ono što smo pronašli su većinom rekviziti koji upadnu u more tijekom pranja paluba, razni ambalažni otpad, a našli smo i nekoliko automobilskih guma koje su služile kao bokobrani.


Danas u 18 sati službeno završava prvi Dalmatia Boat Show koji je, sudeći po reakcijama izlagača i posjetitelja, nadmašio sva očekivanja, a organizatori najavljuju kako nas sljedeće godine očekuje još spektakularnije, drugo izdanje.