Četvrtak, 18. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

OSOBNA ASISTENCIJA

“Pomozimo djeci s invaliditetom”: Prava će se ostvarivati bez cenzusa

Autor: Hina

26.11.2022. 08:18
“Pomozimo djeci s invaliditetom”: Prava će se ostvarivati bez cenzusa

Foto: Tino Jurić/PIXSELLRadni tim Građanske inicijative ” Pomozimo djeci s invaliditetom” priopćio je u petak navečer da je uključen u izradu Zakona o osobnoj asistenciji i Zakona o Inkluzivnom dodatku, te da će se sva prava ostvarivati bez cenzusa.


“Svi cenzusi za osobnu invalidninu te pomoć i njegu za 3. stupanj u potpunosti su brisani iz Zakona o socijalnoj skrbi početkom godine, a to je predviđeno i kroz inkluzivni dodatak. Sva prava idu bez cenzusa”, poručila je Inicijativa.


Kažu i da su upoznati s razlozima kašnjenja tih zakona, te da se u medijima zadnjih dana navode pogrešni razlozi.
“Za Zakon o inkluzivnom dodatku predviđeno je da bude u prvom tromjesečju na Vladi, a Zakon o osobnoj asistenciji upućen je u proceduru”, navodi Građanska inicijativa ” Pomozimo djeci s invaliditetom”.


Resorni ministar Marin Piletić prethodno je najavio za idući tjedan početak javnog savjetovanja o Zakonu o osobnoj asistenciji kojim se želi odgovoriti na probleme djece kojima su potrebni osobni asistenti.


Udruga obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom Sjena uputila je otvoreno pismo javnosti u kojem kaže da Vlada nije uvrstila u proračun za 2023. godinu sredstva za najranjivije skupine te je najavila prosvjed pred nadležnim institucijama.