Nedjelja, 16. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

nakon dvije godine

Počele pripreme za obnovu povijesnih zgrada u Sisku

Autor: Hina

03.01.2023. 16:51
Počele pripreme za obnovu povijesnih zgrada u Sisku

Foto: Davor Kovačević/NLDvije godine nakon katastrofalnog potresa u Sisku su uklanjanjem krovišta i drugog kata klasicističke teško oštećene zgrade Trgovačkog kasina na Trgu Josipa Jelačića počele pripreme na ostvarivanju programa cjelovite obnove kulturno-povijesne cjeline grada Ministarstva kulture i medija.


Nažalost, u očekivanju početka obnove visokovaloriziranih zgrada u kulturno-povijesnoj cjelini grada neke su se zgrade, kao što je bio slučaj sa secesijskom palačom u Frankopanskoj ulici na broju 11, same urušile.


Kako stoji u programu, predviđeni model obnove primijenit će se za zgrade na kojima je djelomično oštećena konstrukcija ili na kojima su znatno urušeni dijelovi ili pojedina krila.
Zbog arhitektonske i povijesne vrijednosti zgrade, predviđa se njezina rekonstrukcija, koja uključuje očuvanje i reintegraciju preostalih stabilnih arhitektonsko-građevnih struktura, koje su dio kulturnog dobra, te arhitektonskih elemenata i detalja.


Takav model će se među prvima primijeniti na teško oštećenoj klasicističkoj zgradi Trgovačkog kasina na Trgu Josipa Jelačića s koje je, u pripremi za obnovu, upravo uklonjeno krovište i drugi kat.


Arhitektonsku vrijednost i bogatu povijest dvokatnice u svojoj je doktorskoj disertaciji “Sisak grad i graditeljstvo” opisao ugledni hrvatski povjesničar umjetnosti, muzeolog i konzervator Ivo Maroević.


Iako o tome nema vjerodostojnih podataka, Maroević pretpostavlja da je zgrada izgrađena oko 1855. godine. Ona je najprije bila poznati Trgovački kasino, zatim sjedište Pjevačkog društva “Danica” i Zemaljske naukovne zaklade, a imala je i druge društvene sadržaje.


Takav će se model obnove primijeniti na još nekoliko povijesnih objekata, među kojima su Gradska vijećnica, kuća Gutschy, zgrada županije, žitno skladište, Tuškanova kuća, prepoznatljivi sisački Stari zidani most i još neki objekti.