Nedjelja, 3. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

ŽUPAN LIČKO-SENJSKE

Počast Vukovaru i Škabrnji u Gospiću

Autor: Marin Smolčić

17.11.2022. 20:54
Počast Vukovaru i Škabrnji u Gospiću

Foto: Marin SmolčićLička metropola je nakon Vukovara tijekom Domovinskog rata isticana kao najrazrušeniji grad u Hrvatskoj. Svjesni žrtve Vukovara i Škabrnje grad Gospić je i  ove godine posebnim programom obilježio Dan sjećanja  na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.


Jučer je humanitarac Marijan Gubina, koji je i sam kao  jedanaestogodišnjak  260 dana svjedočio strahotama zatočeništva u Vukovaru i srpskim logorima tijekom kojeg je bio izložen najokrutnijim oblicima nasilja, održao nekoliko predavanja. Marijan je u  osnovnim školama dr. Jure Turića Gospić i dr. Franje Tuđmana Lički Osik jučer održao predavanje učenicima pod nazivom „Mirotvorac“.


Danas je predavanje održao  učenicima Gimnazije Gospić i Strukovne škole Gospić u Kinu Korzo. Nakon toga je u Samostalnoj narodnoj knjižnici Gospić predstavio svoj autobiografski roman pod nazivom „260 dana“. O knjizi su govorili prof. Debora Lukac, fra. Anto Knežević, prof. Jurica Kovačević, uz moderatora prof. Milana Šarića, ravnatelja knjižnice.
Nakon predstavljanja knjige ispred Kulturno-informativnog  centra su građani Gospića unatoč povremenoj kiši zapalili više stotina svijeća u obliku imena Vukovar, križa i kazivali molitve. Sve su poezijom i prozom popratili učenici Gimnazije Gospić i članovi Amaterskog kazališta Gospić.


Među brojnim građanima svijeće su zapalili župan ličko-senjski Ernest Petry sa zamjenicom Jasnom Orešković Brkljačić, dok je Grad Gospić predstavljala zamjenica gradonačelnika Kristina Prša. Uz župana su bili i mnogi predstavnici braniteljskih udruga, a nakon ovog obilježavanja župan Petry je zajedno s predsjednikom Kluba 118. brigade ZNG-a Pajom Brkljačićem upalio svijeću podno spomenika poginulim braniteljima u centru Gospića.


U petak 18. i u subotu 19. studenog u Kinu Korzo prikazivat će se film „Šesti autobus“.