Srijeda, 29. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

PREMIJER O INFLACIJI

Plenković trgovcima: “Pošaljite tražene podatke, nije to viša matematika”

Autor: Hina

17.01.2023. 18:22
Plenković trgovcima: “Pošaljite tražene podatke, nije to viša matematika”

Foto: Davor Kovačević/NLPremijer Andrej Plenković u utorak je izjavio da se stopa inflacije u Hrvatskoj kreće na razini one u eurozoni, dok mnoge EU članice koje nisu u europskoj monetarnoj uniji imaju znatno višu inflaciju, što potvrđuje da je Hrvatska u eurozoni zaštićenija i manje izložena.


Državni zavod za statistiku (DZS) objavo je danas da su potrošačke cijene u Hrvatskoj porasle u prosincu za 13,1 posto. Najnoviji statistički podaci pokazuju da je rast potrošačkih cijena usporio na godišnjoj razini.


Naime, do danas objavljenih podataka, godišnje stope inflacije više su mjeseci zaredom bilježile rekordne razine, a posljednji put u studenome, kada je inflacija iznosila rekordnih 13,5 posto.
U cijeloj 2022. inflacija je u prosjeku iznosila 10,8 posto.


“Tako smo otprilike u okvirima onoga što je i u eurozoni, gdje je inflacija u prosjeku negdje ispod 10 posto. Mnoge članice EU-a koje nisu u eurozoni imaju znatno višu stopu inflacije na godišnjoj razini u 2022., što potvrđuje našu tezu da je Hrvatska u eurozoni zaštićenija, manje izložena, da će joj biti u smislu zaštite građana i gospodarstva bolja pozicija. To je u konačnici i smisao našeg višegodišnjeg napora koji smo poduzimali da uđemo u europodručje”, izjavio je Plenković novinarima u Saboru nakon aktualnog prijepodneva.


Dodao je da će se pričekati prvi podaci  za siječanj kako bi se vidjelo daljnje kretanje inflacije. “U ovome trenutku ne mogu špekulirati, jer dodatnih informacija, povrh ovoga što je danas objavio DZS, nemam”, naveo je Plenković.


Dva trgovačka lanca dala sve podatke koje je tražio


Pozvao je sve da se pridržavaju tečaja kune prema euru koji je fiksiran još u srpnju lani na 7,5345 kuna za euro, dodavši da ne vidi da su bilo kakvi inputi s kraja prosinca na početak siječnja “naročito narasli pa da bi netko morao dizati cijene svojih usluga ili proizvoda na način da direktno šteti hrvatskih potrošačima i građanima, već upravo obrnuto”.


Podsjetio je da je Vlada osigurala u cijeloj godini reguliranu cijenu struje, plina, naftnih derivata, smanjila je PDV na niz proizvoda, pomagala građanima i gospodarstvu različitim paketima mjera.


Novinari su, među ostalim, premijera pitali za komentar današnje izjave trgovaca da su spremni sudjelovati u realizaciji mehanizma praćenja cijena nakon što prethodno između trgovaca i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja detaljno bude usuglašen te javno objavljen način provedbe mehanizma usporedbe cijena.


Plenković je kazao kako ih je ministar gospodarstva Davor Filipović izvijestio da su mu dva trgovačka lanca dala sve podatke koje je tražio. “Ako dva mogu, vjerojatno mogu i ostali. Neka se obrate ministru i neka što prije to riješe”, kazao je premijer.


Na pitanje novinara odugovlače li trgovački lanci, premijer je rekao da ne zna. “Trebaju odgovoriti. Ako je sve jasno, čisto, transparentno ne vidim u čemu je problem. Ako mogu jedni, mogu i drugi. Dakle, nije to sad nekakva viša matematika”, rekao je premijer.


Visoka politička odgovornost na onima koji su bili protiv misije EUMAM


Premijer Andrej Plenković poručio je u utorak hrvatskim saborskim zastupnicima da je visok stupanj političke odgovornosti na onima koji su glasali protiv sudjelovanja Hrvatske u misiji Europske unije za vojnu potporu Ukrajini (EUMAM).


“Meni je zaista žao da smo zbog nedostatka od samo četiri glasa u ovom visokom domu propustili biti dio procesa onoga što je normalno i što je, u odnosu na sve što je vlada do sad odlučila, a odlučila je dati izdašnu vojnu pomoć Ukrajini, u biti simbolično”, rekao je premijer Hrvatskom saboru dok je predstavljao izvješće o sastancima Europskog vijeća u 2022. godini.


Dodao je da žali zbog “odsutnosti visokog stupnja političke odgovornosti za nešto što je samo mali dio mozaika onoga što je vlada dala”.


“Propustili su dati svoj doprinos i obol međunarodnom pozicioniranju Hrvatske i potpore Ukrajini”, rekao je Plenković.


Rat u Ukrajini bio je prema premijeru najvažnija politička tema u 2022., a EU je pokazala jedinstvo uvođenjem sankcijama Rusiji i davanjem potpore Ukrajini.


Hrvatska ne može biti u kvalitetnijem i boljem društvu 


Hrvatska je s prvim danom ove godine ušla u šengenski prostor i eurozonu.


“Mi smo danas država koja je među 15 zemalja u EU-u, NATO-u, eurozoni i šengenskom prostoru. Ne možemo biti u kvalitetnijem i boljem društvu nego što jesmo”, ponovio je Plenković.


Uvjeren je da će Hrvatska koristi od šengena “osjetiti u financijskim rezultatima ove godine unatoč najavljenom i izglednom usporavanju globalne ekonomije”, a da će eurozona “jačati našu otpornost u bilo kakvim krizama koje su pred nama”.


Naglasio je da je “52 posto izvoza, 59 posto uvoza, 60 posto noćenja turista ostvareno s državama članicama europodručja”.


“U samo tri desetljeća ostvariti sve ove strateške ciljeve je zaista impresivan saldo niza vlada, niza saziva Hrvatskog sabora, vodstva, jasnoga smjera koji je bio određen u ovom visokom domu još nakon prvih demokratskih izbora 30. svibnja i te je smjernice odredio prvi predsjednik Franjo Tuđman”, rekao je premijer, dodavši da ništa ne bi bilo moguće bez uloge hrvatskih branitelja u obrani domovine.


Osvrnuo se na međunarodni položaj Hrvatske u kriznim vremenima.


Naglasio je da je Hrvatska u praksi realizirala načela modernog suverenizma “u suradnji s partnerima i saveznicima”, “geostrateške prioritete ostvarujemo kroz alate i okvire koje nam pružaju europske politike” i kao primjer za potonje naveo LNG terminal. Dodao je da članstvo u Uniji i NATO daje “privilegiran okvir”.


“Politika modernog suverenizma je ono što nas čini snažnijima. To podrazumijeva da ne okrećete leđa svojim partnerima”, rekao je Plenković, dodavši da je zemlja u suprotnom osuđena na “irelevantnost, beznačajnost i gubitak utjecaja”.