ponedjeljak, 22. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

reakcija na varaždinski slučaj

Plenković: Svi su se ušušurili da opet odmah prilijepe nešto iz HDZ-a

Autor: P. N.

28.04.2023. 14:48
Plenković: Svi su se ušušurili da opet odmah prilijepe nešto iz HDZ-a

Foto: Luka JeličićPremijer Andrej Plenković sudjelovao je na obilježavanju 20. godišnjice Hrvatske zajednice županija u Opatiji.


Uz premijera su potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, potpredsjednik Vlade ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica te ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić.


Premijer Andrej Plenković rekao je, prenosi N1, da je važna poruka suradnje između županija i hrvatske zajednice županija i Vlade.
“Višerazinsko upravljanje Hrvatskom vodeći računa o načelima proporcionalnosti i supsidijarnosti i ključnim i vodećim temeljnim odrednicama naših politika, a to su funkcionalna i fiskalna decentralizacija te zajednička realizacija brojnih projekata diljem Hrvatske kako bismo politiku pravilnog regionalnog razvoja preveli u konkretne vrlo jasne i vidljive projekte”, rekao je premijer.


O strašnim informacijama iz bolnica


Dotaknuo se i porezne reforme.


”U proteklih nekoliko godina smo pokazali da nastojimo maksimalno rasteretiti građane i gospodarstvo. Novi paket predstavljat će promjene zakona da se građanima povećaju neto primanja i ministar financija je naznačio smjer. Vlada na tome radi”, kazao je Plenković.


Osvrnuo se na strašne informacije iz hrvatskih bolnica proteklih dana. U bolnici u Sisku dvije starice zgurane su na jedan krevet na hitnom prijamu, kasnije se saznalo da je jedna od njih preminula.


Kasnije je otkriveno da na patologiji zagrebačke Kliničke bolnice Svet Duh mjesecima leže tijela preminulih pacijenata, u raspadnutom stanju.


“Ono što se dogodilo u Sisku, komentirao je ministar zdravstva. Krajnje je neuobičajeno, onaj tko je napravio to da netko bude na dva kreveta će sigurno odgovarati, ali ne mislim da je to bilo nešto smišljeno”, rekao je Plenković.


O situaciji na Svetom Duhu rekao je da je to gradska bolnica i pitanje za Grad Zagreb. Pozvao je gradonačelnika Tomislava Tomaševića da se očituju.


“Očekujem od ministarstva da od ravnateljice Svetog Duha zatraži izvješće i da se te stvari riješe i saniraju”, rekao je.


O izbornim jedinicama


Komentirao je Zakon o izbornim jedinicama.


“Što se tiče Zakona o izbornim jedinicama svi o tome govore kao da su izbori sutra. Izbori su za godinu dana imamo dovoljno vremena.


Ustavni sud je donio odluku, trenutni zakon prestaje vrijediti 30. rujna i uz neku dobru praksu, uredu bi bilo da se Zakon donese uz dva čitanja i javno savjetovanje početkom jeseni iduće godine”, rekao je premijer.Dodao je da su okviri zadani onime što je kazao Ustavni sud i doći će do modifikacija izbornog sustava.


“Ići ćemo prema tom modificiranom sustavu gdje će specifična težina izabranog zastupnika u Saboru imati iza sebe +/-pet posto ili nešto manje birača”, kaže Plenković.


Rekao je da svi mogu imati svoje želje ali da Sabor donosi odluku.


“Hrvatska je takva kakva je sa ovakvom gustoćom naseljenosti, s demografskim trendovima, svako bi htio ono što on misli da je najbolje, a Sabor će donijeti odluku kako je to najprimjerenije”, rekao je premijer.


O sinu HDZ-ovca i sumnjivim milijunima


Upitan o slučaju gdje policija i USKOK već mjesecima istražuju 24-godišnjeg Filipa Mihalića iz Varaždina, sina bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika Anđelka Mihalića, zbog sumnjivih milijunskih poslova s navodno krivotvorenim testovima na koronu, Plenković je umjesto odgovora govorio o aferi Sortirnica u Rijeci gdje se spominje SDP.“Pitajte nekoga tko o tome nešto zna. Ja o tome ne znam ništa. To stalno ubacivanje da je netko HDZ-ov, a kad nije HDZ-ov onda je poduzetnik, pročelnik.


To lagano doživljavam kao neki kompleks nakon ankete od 31 posto pa su se sad svi ušušurili da opet odmah prilijepe nešto iz HDZ-a”, kaže Plenković i dodaje da je 31 posto dosta dobro nakon 7 godina.


”Nikad za čovjeka nisam čuo”, kazao je Plenković na opetovana novinarska pitanja.


O pregovorima sa sindikatima


Na pitanje hoće li sudjelovati na pregovore sa sindikatima, Plenković kaže da njegova vlada stalno vodi socijalni dijalog.


“Ako je ijedna vlada napravila iskorake u socijalnom dijalogu s našim partnerima, prije svega sa sindikatima, pa i s poslodavcima onda smo to mi. Pa ako vidite koliko su rasle plaće u našem mandatu, koliko su povećavane osnovice, koliko su povećani koeficijenti, koliko je bilo granskih ugovora, dodataka.


Prosječna plaća u Hrvatskoj u veljači je prošla 1100 eura. Ona je rasla 350 eura otkako smo mi preuzeli odgovornost za Hrvatsku”, rekao je Plenković.“Razumijem da svi hoće više i da bi svi htjeli što veću plaću”, rekao je Plenković.


Rekao je da DORH i USKOK rade svoj posao po zakonu. Također smatra da je previše uzbuđenja u oporbi i da oni ne moraju previše dokazivati o tome koliko inzistiramo o neovisnosti pravosudnih tijela.


“Ako pogledate sve slučajeve u našem mandatu, onda bi samo slijepac mogao tvrditi da HDZ ima upliv na rad DORH-a”, kaže Plenković i dodaje da je oporba zatečena time da je HDZ za to da se održi sjednica Odbora za pravosuđe na kojoj bi glavna državna odvjetnica objasnila okolnosti ostavke ravnateljice USKOK-a pa sad ne znaju što će.


O situaciji u BiH


Na pitanje o odluci Visokog predstavnika Christiana Schmidta o izmjeni Ustava Federacije BiH i kritici SDA da on to radi u koordinaciji s njim.


“Prvo ono što mi se čini najbitnijim je da trebamo pričekati da se formira vlada Federacije i onda treba čestitati političkim strankama koje su se uspjele dogovoriti da formiraju vladu nakon niza godina i to je dobro i pozitivno i tu pozdravljam važnu ulogu HDZ-a i HNS-a BiH”, rekao je Plenković.Kaže da je ono što je Schmidt dobro učinio i što pozdravlja je jednokratna odluka koja se odnosi za premošćivanje blokade koja je dolazila od SDA i to potpredsjednika Federacije Lende, a koja je omogućila da se formira vlast Federacije.


Rekao je da je temeljna i kapitalna poruka koja ostaje je da političke stranke u BiH preuzmu odgovornost i dogovore izbornu reformu, a ne da se ona nameće odlukama Visokog predstavnika.


Rekao je da je stranci SDA sada najlakša varijanta sada optuživati Hrvatsku da nešto uređuje preko Schmidta. Naša pozicija je jasna, čvrsta i kontinuirana.“Prijatelji smo Bosne i Hercegovine, susjed BIH, vlada smo koja odlučno kaže ne želimo graditi žicu izmežu BiH i Hrvatske u vremenu migrantskih kriza, izgradili smo most na Svilaju, most kod Gradiške, želimo unaprijediti investicije, ulaganja, podržati Hrvate u BiH.


Jučer smo donijeli odluku o potpori Sveučilišnoj bolnici u Mostaru u iznosu od 10 milijuna eura jer želimo da oni financijski opstanu da medicinske usluge svima koji idu u Mostarsku bolnicu budu na primjerenoj razini. Dakle naša je potpora iskrena”, rekao je Plenković.


Dodao je da namjerava održati zajedničku sjednicu Vlade RH i Vijeća ministara BiH. Naglasio je da Hrvatskoj treba funkcionalna Bosna i Hercegovina.


“Poštujmo se, surađujmo, investirajmo. Neka BiH bude samostalna, Hrvati u BiH ravnopravni kao i drugi konstitutivni narodi i tu nema nikakvih dilema. Ja mislim da iskrenog zagovornika BiH i onog tko je bolji zagovornik BiH od Hrvatske nema”, rekao je Plenković, prenosi N1.


Rekao je da izbori sigurno neće biti ove godine.